Αναγνωρίστηκαν οι τζιχαντιστές που αποκεφάλισαν τον Γάλλο όμηρο

Οι απαγωγείς του Γάλλου ομήρου Ερβέ Γκουρντέλ, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στην Αλγερία από την εξτρεμιστική οργάνωση-παρακλάδι του ισλαμικού Κράτους- "Στρατιώτες του χαλιφάτου", «έχουν αναγνωριστεί», ανακοίνωσε σήμερα ο Αλγερινός υπουργός Δικαιοσύνης Τάγεμπ Λου.

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας επέτρεψαν να αναγνωριστούν ορισμένα από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που διέπραξαν αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Αλγερίας.

Η έρευνα για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ ανατέθηκε την Κυριακή σε έναν δικαστή του Αλγερίου. ο οποίος είναι ειδικευμένος σε υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, διευκρίνισε ο Λου.

Η εισαγγελία ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον των προσώπων που αναγνωρίστηκαν και θεωρούνται ύποπτα για την απαγωγή και τον φόνο. Τα στοιχεία τους όμως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο 55χρονος Γκουρντέλ, πεπειραμένος ορειβάτης και οδηγός, είχε απαχθεί την 21η Σεπτεμβρίου περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Αλγερίου από την οργάνωση Τζουντ αλ Χαλίφα («Στρατιώτες του Χαλιφάτου»), μέλη της οποίας τον αποκεφάλισαν σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που έχει εξαπολύσει η Γαλλία εναντίον των τζιχαντιστώνστο Ιράκ. 

Ο αυτοανακηρυγμένος διοικητής των Στρατιωτών του Χαλιφάτου είναι ένας πρώην διοικητής της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, που είχε αρχίσει τη δράση του στην Αλγερία τη δεκαετία του 1990, όταν στη χώρα μαινόταν ο εμφύλιος ανάμεσα στο στρατό και τους εξεγερμένους ισλαμιστές ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.