Ιαπωνία: Βρυχάται το ηφαίστειο Οντάκε – φεύγουν οι διασώστες

Τα συνεργεία διάσωσης που εργάζονται στο ηφαίστειο Οντάκε της Ιαπωνίας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το έργο τους καθώς το ηφαίστειο βρυχάται. Η αυξημένη δραστηριότητα του ηφαιστείου ανησυχεί τους ειδικούς για ακόμη μια έκρηξη ατμού.

Τουλάχιστον 24 θύματα παραμένουν αγνοούμενα.

Εκατοντάδες στρατιωτικοί διασώστες ετοιμάζονταν να φθάσουν στο όρος Οντάκε πεζή και με ελικόπτερα για να περισυλλέξουν τα πτώματα των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν από τη θανάσιμη βροχή τέφρας και βράχων μετά την ξαφνική έκρηξη του ηφαιστείου το Σάββατο, όταν ήταν γεμάτο εκδρομείς, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

Δώδεκα πτώματα έχουν ανακτηθεί από την ύψους 3.067 μέτρων κορυφή, αλλά τουλάχιστον 36 άνθρωποι πιθανολογείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων εμποδίζονται από τα υψηλά επίπεδα τοξικών αερίων και τέφρας. Τουλάχιστον 69 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την έκρηξη, 30 από τους οποίους σοβαρά.

Οι ολοένα και ισχυρότερες ηφαιστειακές δονήσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί έχουν αυξήσει τους φόβους ότι το ηφαίστειο μπορεί να εκτοξεύσει κι άλλους βράχους ή ακόμη και να σημειωθεί νέα έκρηξη ατμού, δήλωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.