Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν μνημεία και πωλούν αρχαία για χρήμα!

Μνημεία μεγάλης ιστορικής αξίας καταστρέφουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ενώ πωλούν και αρχαία σε αρχαιοκάπηλους προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για να χρηματοδοτεί τη δράση του.

Όπως καταγγέλλουν οι ειδικοί της Unesco "η ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά είναι σε κίνδυνο".

Δείτε: Οι ισλαμιστές κατεδαφίζουν αρχαίους ναούς στο Ιράκ

"Μπορεί να δυσκολευόμαστε να καταγγείλουμε τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον της κληρονομιάς, την ώρα που διαπράττονται τα χειρότερα εγκλήματα εναντίον των ανθρώπων. Όταν οι νεκροί καταμετρώνται σε δεκάδες χιλιάδες, πρέπει να ανησυχούμε για την πολιτιστική κάθαρση; Ναι", δήλωσε ο Φιλίπ Λαλιό, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Unesco.

Οι ισλαμιστές καταστρέφουν πολλές εκκλησίες και άλλα μνημεία. Και μάλιστα τα μνημεία αυτά δεν είναι μόνον χριστιανικά ή εβραϊκά αλλά και μουσουλμανικά.

«Η καταπολέμηση της παράνομη διακίνησης (αρχαιοτήτων) σημαίνει καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και ότι «η παράνομη διακίνηση δεν χρηματοδοτεί τον πόλεμο και τον εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο Λαλιό.

«Το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) κάνει έρευνα γα την πώληση (αντικειμένων) στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές δια μέσου των γειτονικών χωρών. Τα ποσά αυτά χρηματοδοτούν την τρομοκρατία», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Χουσέιν Ράσιντ διευθυντής του Ιρακινού Ινστιτούτου για τη Διατήρηση των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρμπίλ, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος του παράνομου αυτού εμπορίου ή οι απώλειες για τη χώρα του.