Υπέρ της αντίστασης στο Ισραήλ με ρουκέτες οι Παλαιστίνιοι

Οι τέσσερις Παλαιστίνιοι στους πέντε (ποσοστό 80%) τάσσονται υπέρ της επανάληψης των ρίψεων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών, καταδεικνύει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε σχεδόν ένα μήνα μετά τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων (Ιούλιος-Αύγουστος) και διεξήχθη στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, καταδεικνύει ότι: για το 44% των Παλαιστινίων, η ένοπλη αντιπαράθεση αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέσο προκειμένου να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να επιτευχθεί η εγκαθίδρυση παλαιστινιακού Κράτους.

Το 29% πιστεύει ότι ο δρόμος που ενδείκνυται είναι εκείνος των διαπραγματεύσεων· ενώ μόλις το 23% τάσσεται υπέρ της αντίστασης χωρίς εχθροπραξίες.

H έρευνα, που διεξήγαγε το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας (PSR) καταδεικνύει ωστόσο τη μείωση της στήριξης στον ένοπλο αγώνα, στη Χαμάς, αλλά και στην ικανοποίηση που νιώθουν μπροστά στα αποτελέσματα του πολέμου.

Το PSR αποδίδει τις τάσεις αυτές στη συνέχιση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στη διαπίστωση εκ μέρους των Παλαιστινίων της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχει η Χαμάς.

Πριν από έναν μήνα, το 53% των Παλαιστινίων πίστευε ότι η ένοπλη αντιπαράθεση αποτελούσε το καλύτερο μέσο για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους.

Την ίδια χρονική περίοδο, κατά την οποία είχε επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων έπειτα από 50 ημέρες ενός ιδιαίτερα αιματηρού πολέμου, το 79% θεωρούσε ότι η Χαμάς νίκησε· πλέον το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 69%.

Επίσης είναι υψηλότερο το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν δυσαρέσκεια (50% στο σύνολο των Παλαιστινιακών εδαφών, 59% στη Λωρίδα της Γάζας) συγκριτικά με εκείνους που εκφράζουν ικανοποίηση (49%) για τα αποτελέσματα του πολέμου — τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές καταστροφές που υπέστησαν.

Η δημοτικότητα της Χαμάς επίσης έχει μειωθεί. Εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το 39% των Παλαιστινίων θα ψήφιζε υπέρ της Χαμάς και το 36% υπέρ της Φάταχ (46 και 31% αντίστοιχα στα τέλη Αυγούστου).

Στη Λωρίδα της Γάζας η δημοτικότητα της Χαμάς υποχώρησε στο 40% και της Φάταχ στο 39%.

Η Χαμάς επικρατεί στη Δυτική Όχθη με 38%, όμως τα ποσοστά υπέρ της κυμαίνονταν στο 47% τον Αύγουστο (27% για τη Φάταχ, 33% σήμερα),

Εάν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές με αντιπάλους τον Ισμαήλ Χανίγε της Χαμάς και τον Μαχμούντ Αμπάς της Φάταχ, ο πρώτος θα νικούσε με 55% έναντι 38%.

Η δημοσκόπηση του PSR πραγματοποιήθηκε από την 25η έως την 27η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.200 προσώπων στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±3%.