Άσαντ: Στηρίζω “κάθε διεθνή προσπάθεια” κατά της τρομοκρατίας

Αν και πριν ένα περίπου μήνα, ο πρόεδρος της Συρίας είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας, σήμερα ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει κάθε «διεθνή προσπάθεια» με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με αφορμή την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια και ανατολική Συρία. 

«Η Συρία θα συνεχίσει σθεναρά τον πόλεμο που διεξάγει εδώ και χρόνια εναντίον της τρομοκρατίας των τακφίρι (των σουνιτών εξτρεμιστών). Υποστηρίζει κάθε διεθνή προσπάθεια που έχει στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Άσαντ. 

Διαβάστε ακόμα: Ομπάμα: Οι επιδρομές στη Συρία θα συνεχιστούν

Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, «η επιτυχία της προσπάθειας αυτής δεν συνδέεται μόνο με τη στρατιωτική δράση, η οποία είναι σημαντική, αλλά επίσης και με τη δέσμευση των κρατών (να εφαρμόσουν) τις διεθνείς αποφάσεις» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Δαμασκός κατηγορεί τις χώρες του Κόλπου και την Τουρκία ότι χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές και ότι τους επιτρέπουν να περνούν τα σύνορά τους.  Ωστόσο, στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, συμμετέχουν 5 αραβικές χώρες – η Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Εν τω μεταξύ, μετά τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από τις επιδρομές στη Ράκκα και άλλους στόχους, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναδιπλώνονται από τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν, ανασυντάσσονται και κινούνται προς κουρδικές περιοχές στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η σημαντικότερη συριακή κουρδική ένοπλη οργάνωση. 

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) κάλεσε να συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που πολιορκούν την πόλη Κομπάνι, καθώς η αναδίπλωση των τζιχαντιστών ίσως εντείνει την πίεση στους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την Κομπάνι.

Οι επιθέσεις του ΙΚ έχουν αναγκάσει τουλάχιστον 130.000 Κούρδους της Συρίας να εγκαταλείψουν τη χώρα και να διαφύγουν στην Τουρκία.