Ομπάμα: Οι επιδρομές στη Συρία θα συνεχιστούν

Την δέσμευσή του να συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ώρες μετά τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων της οργάνωσης στη Συρία. O Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί επακριβώς πόσο θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις ενώ, λίγο αργότερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά και αραβικά πλήγματα εναντίον στόχων του ΙΚ στη Συρία στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας είναι «μόνο η αρχή».

«Η συνολική επιχείρηση θα χρειαστεί χρόνο. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» ώστε οι ΗΠΑ να κατισχύσουν έναντι «αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο Ομπάμα.

"Δεν θα ανεχθούμε καταφύγια για τους τρομοκράτες που απειλούν τον λαό μας" τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε παράλληλα ότι σκοπεύει να διευρύνει τον διεθνή συνασπισμό, στον οποίο πλέον συμμετέχουν περισσότερες από 40 χώρες περιλαμβανομένων 5 αραβικών –της Ιορδανίας, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Αμερική είναι περήφανη για το ότι στέκει πλάι-πλάι με αυτά τα κράτη για την κοινή μας ασφάλεια», υπογράμμισε. «Η ισχύς αυτού του συνασπισμού καθιστά προφανές στον κόσμο ότι δεν είναι μόνο μια μάχη της Αμερικής», κατέληξε ο Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ,  από τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές στην Ράκα, πόλη προπύργιο των τζιχαντιστών, καθώς και τα περίχωρά της, τουλάχιστον 120 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη Συρία και 300 μέλη του Ισλαμικού Κράτους τραυματίστηκαν, 100 εκ των οποίων σοβαρά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 70 μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και 50 μέλη της Αλ Κάιντα.

Επιπλέον στις αεροπορικές επιδρομές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 300 άνθρωποι, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στο Ιράκ, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Στο Ιράκ, δεκάδες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές στις δυτικές περιοχές της χώρας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο στρατιωτικές και ιατρικές πηγές στο Ιράκ. 

Με την έναρξη της αμερικανικής επιδρομής, το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι η οργάνωση θα απαντήσει με αντίποινα και κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία που επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο.  

Στην επιχείρηση συμμετέχουν καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, ενώ χτυπήματα πραγματοποιούνται και με πυραύλους Τόμαχοκ από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο.   

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν ζήτησαν άδεια από τη συριακή κυβέρνηση ούτε συνεργάστηκαν μαζί της πριν εξαπολύσουν τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ επεσήμανε ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως. 

Σε πρόσφατο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας. 

«Προειδοποιήσαμε τη Συρία να μην εμπλακεί εναντίον των αμερικανικών αεροσκαφών», δήλωσε η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα εξαπολύσει μια "αεροπορική εκστρατεία διαρκείας εναντίον της οργάνωσης στη Συρία", όμως πρόσθεσε ότι ο ρυθμός των μελλοντικών πληγμάτων θα διαφέρει και θα εξαρτάται από τους διαθέσιμους στόχους.