Υεμένη: Υπό τον έλεγχο σιιτών ανταρτών η πρωτεύουσα Σανάα

Στρατιωτικοί της κίνησης Σία Χούθι πήραν τον έλεγχο της πόλης Σανάα, πρωτεύουσας της Υεμένης.

Η κίνηση αυτή είναι ιστορικής σημασίας αν σκεφτεί κανείς ότι η πόλη ελεγχόταν από σουνίτες, όπως και ολόκληρη η χώρα της Υεμένης.

Τα μέλη της Σία Χούθι, σιίτες μουσουλμάνοι, προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση, θέλοντας να δείξουν τον έλεγχο που έχουν στη Σανάα, κατάσχοντας το σπίτι του Αλί Μόχσεν Αλ Αχμάρ, ενός συντηρητικού σουνίτη στρατηγού, ο οποίος είχε εξαπολήσει πλήθος επιθέσεων κατά των Χούθι μεταξύ του 2004 και του 2010 και ήταν σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Ραμπού Μανσούρ Χαντί.

"Το σπίτι του Μόχσεν είναι από τον έλεγχο του Ανσάρ Αλλάχ", είπε ένας "στρατιωτικός μαχητής", όπως επιθυμούν να λέγονται τα μέλη της κίνησης Σία Χούθι.

Tο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με σιιτικά στρατιωτικά τζιπ να προελαύνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης με στρατιώτες στην καρότσα, οπλισμένους, να ζητωκραυγάζουν.

Η κατάληψη της Σανάα προκάλεσε την οργή των σουνιτών σε όλη την επικράτεια της Υεμένης, αλλά και εκτός της χώρας, μιας και έλαβε χώρα μόλις μία ημέρα μετά τη συμφωνία ειρήνης που είχαν υπογράψει οι μαχητές με στελέχη της πόλης, δεχόμενοι -αρχικά- να αποσύρουν τα μέλη της Σία Χούθι από τη Σανάα.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πηγές αξιωματούχων της Δύσης που δεν επιθυμούν να κατονομαστούν και θεωρούν ότι η αλλαγή προέδρου στην Υεμένη το Φεβρουάριο του 2012 έχει ενισχύσει τις σεκταριστικές τάσεις στη χώρα, καθώς ο Αμπντουλάχ Ραμπού Μανσούρ Χαντί, στους 30 μήνες της θητείας του δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη πολιτική συναίνεση.