Αργεντινή: Συνάντηση Κίρσνερ-Σόρος για τις οφειλές ομολόγων

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ θα έχει την Τρίτη το βράδυ μια συνάντηση με τον ομολογιούχο και δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε μηνύσει μια τράπεζα των ΗΠΑ, την Bank of New York Mellon, η οποία έχει εμπλακεί στη διένεξη σχετικά με την χρεοκοπία της χώρας, σύμφωνα με έναν υπουργό της κυβέρνησής της.

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει καθώς η κυβέρνηση της Φερνάντες δυσκολεύεται να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Τον Ιούνιο, το Μπουένος Άιρες δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πληρωμή τοκοχρεολυσίων στον Σόρος και σε άλλους ομολογιούχους που είχαν αποδεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής μετά την προηγούμενη στάση πληρωμών που είχε κηρυχθεί το 2001.

Στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Σόρος συμπεριλαμβάνεται επίσης το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της αργεντίνικης κρατικής επιχείρησης ενέργειας YPF, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Μπουένος Άιρες επικαλείται συχνά τις τοποθετήσεις του γεννημένου στην Ουγγαρία μεγιστάνα ως μια ένδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία της—η οποία έχει μέγεθος 490 δισεκ. δολαρίων.

Ο Χόρχε Καπιτάνιτς, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Φερνάντες, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα συζητήσουν η πρόεδρος και ο Σόρος.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Αργεντινής, η Φερνάντες επιδιώκει την στήριξή του για τη σκληρή της στάση έναντι μιας μικρής ομάδας επενδυτών που αρνήθηκαν να αποδεχθούν τους όρους της απομείωσης της ονομαστικής αξίας του κρατικού χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Η σύγκρουση των ομολογιούχων αυτών, κυρίως επενδυτικών ταμείων που αποκαλούνται "όρνεα" στην ορολογία των αγορών, με το Μπουένος Άιρες οδήγησε στην χρεοκοπία του Ιουλίου.

Η Φερνάντες βρίσκεται στις ΗΠΑ για να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπουένος Άιρες και την Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί εκ νέου λόγω του ρόλου ενός αμερικανικού δικαστηρίου στην μακροσκελή, συνεχιζόμενη διένεξη σχετικά με το κρατικό χρέος της Αργεντινής.

Η πρόεδρος της Αργεντινής θα έχει εξάλλου μια συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, είπε ο Καπιτάνιτς.