Σιέρα Λεόνε: Δεκάδες νεκροί και ασθενείς με Έμπολα κρυμμένοι σε σπίτια

Οι πολίτες στη Σιέρα Λεόνε επανέρχονταν σήμερα σε φυσιολογικούς ρυθμούς, έπειτα από τρεις ημέρες περιορισμού τους στα σπίτια τους με κυβερνητική εντολή—ένα μέτρο χωρίς προηγούμενο στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας του Έμπολα.

Ωστόσο, αμέσως μόλις ήρθη η καραντίνα, οι αρχές ανακάλυψαν στα σπίτια των κατοίκων τουλάχιστον 70 πτώματα και 150 νέα κρούσματα.

Ο Στίβεν Γκαοτζιά, επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, διευκρίνισε ότι τα 70 πτώματα βρέθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα Φριτάουν και τα προάστιά της και πρόσθεσε ότι, όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των νέων θυμάτων στο σύνολο της χώρας, ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Μια από τις επιτυχίες αυτής της επιχείρησης ήταν η διακοπή των «νυχτερινών κηδειών», μια πρακτική που ακολουθούν οικογένειες για να αποκρύπτουν τους θανάτους μελών τους που προσβλήθηκαν από τον Έμπολα, σύμφωνα με τον υπουργός Υγείας, Αμπουμπάκαρ Φοφάνα.

Πρόκειται για την χειρότερη επιδημία του ιού που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ιστορία και η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.600 ανθρώπους στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και στη Γουινέα από την αρχή του έτους.