Δραματική έκκληση από σύζυγο ομήρου των τζιχαντιστών

Η σύζυγος ενός Βρετανού οδηγού ταξί που έχει συλληφθεί όμηρος από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ικέτευσε με μία ανακοίνωση τους απαγωγείς του να τον απελευθερώσουν, υπογραμμίζοντας ότι δε βλέπει πώς ο θάνατός του θα μπορούσε να υπηρετήσει οποιαδήποτε υπόθεση.

Ο Άλαν Χένινγκ, ένας Βρετανός ο οποίος είχε δηλώσει εθελοντής για να γίνει οδηγός σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας για λογαριασμό μιας μουσουλμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, απήχθη πριν από δέκα μήνες από το Ισλαμικό Κράτος. Η τζιχαντιστική οργάνωση απείλησε ότι θα τον σκοτώσει σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μπάρμπαρα Χένινγκ παρακαλεί τους απαγωγείς να "κοιτάξουν μέσα στην καρδιά τους" και να απελευθερώσουν τον σύζυγό της, εκτιμώντας τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε στη Συρία.

Πατέρας δύο εφήβων που ζουν στο Μάντσεστερ, ο 47χρονος Άλαν Χένινγκ εμφανιζόταν στο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους που δημοσιοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα και εικόνιζε τον αποκεφαλισμό του βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Ντέιβιντ Χέινς.

"Ο Άλαν είναι ένας ειρηνικός άνθρωπος, ένας αλτρουιστής που άφησε την οικογένειά του και τη δουλειά του ως οδηγού ταξί στη Βρετανία για να οδηγήσει μια αυτοκινητοπομπή μέχρι τη Συρία μαζί με τους μουσουλμάνους συναδέλφους και φίλους του, για να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη", τονίζει η γυναίκα του. "Τη στιγμή της απαγωγής του, οδηγούσε ένα ασθενοφόρο γεμάτο με τρόφιμα και νερό για να τα παραδώσει σε οποιονδήποτε βρισκόταν σε ανάγκη (...) Ήταν μια πράξη καθαρής ευσπλαχνίας", διαβεβαιώνει η Χένινγκ.

"Όταν θα ακούσουν αυτό το μήνυμα, ικετεύω τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους να κοιτάξουν μέσα στην καρδιά τους και να απελευθερώσουν τον σύζυγό μου", πρόσθεσε.

Ο αποκεφαλισμός του Ντέιβιντ Χέινς ήταν ο τρίτος ενός Δυτικού μέσα σ' ένα μήνα, έπειτα απ' αυτούς δύο Αμερικανών δημοσιογράφων που είχαν επίσης απαχθεί στη Συρία, του Τζέιμς Φόλεϊ και του Στίβεν Σότλοφ. Το Ισλαμικό Κράτος απείλησε στη συνέχεια, σ' ένα βίντεο με τίτλο "Ένα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής", να εκτελέσει τον Άλαν Χένινγκ. Ο δήμιος, φορώντας κουκούλα, απευθυνόταν στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και κατηγορούσε τη Βρετανία ότι βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.