ΟΗΕ: Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και τη ασφάλεια ο Έμπολα

Η εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα στην δυτική Αφρική αποτελεί πλέον "παγκόσμια απειλή για την ειρήνη και τη ασφάλεια", αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη.  H σημερινή συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστη καθώς το ΣΑ του Οργανισμού δεν ασχολείται με θέματα δημόσιας υγείας. Το είχε κάνει μόνο σε δύο περιπτώσεις μέχρι σήμερα — για το AIDS, το 2000 και το 2011.

Η απόφαση ελήφθη καθώς πλέον, σε αρκετές χώρες έχουν παρατηρηθεί κρούσματα βίαιων επιθέσεων του όχλου εναντίον γιατρών και μελών οργανώσεων που προσπαθούν αν αντιμετωπίσουν την επιδημία.  

Διαβάστε σχετικά: Γουινέα: Όχλος σκότωσε μέλη ομάδας ενημέρωσης για τον Έμπολα

Διαβάστε σχετικά: Λιβερία: Εντολή στο στρατό να πυροβολεί, λόγω Έμπολα

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έκαναν έκκληση σε όλα τα κράτη να παρέχουν επειγόντως πόρους και βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με τον τελευταίο, νεώτερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 2.622 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία, σε σύνολο 5.335 κρουσμάτων μέχρι στιγμής στη δυτική Αφρική. 

Το ΣΑ του ΟΗΕ καλεί να σταλούν κατεπειγόντως στις πληγείσες χώρες νοσοκομεία εκστρατείας, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αεροσκάφη-νοσοκομεία και επιμελητειακούς πόρους.

Το ψήφισμα «ενθαρρύνει» επίσης τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις τρεις χώρες όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα του φονικού ιού, να ενισχύσουν τα εθνικά συστήματα υγείας τους και τους μηχανισμούς διάγνωσης, απομόνωσης και αποτελεσματικής θεραπείας των ασθενών του Έμπολα.

Το σώμα υιοθέτησε επίσης ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο καλεί επίσης τα κράτη "να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλλαν ως αποτέλεσμα της επιδημίας, και οι οποίοι συμβάλλουν στην περαιτέρω απομόνωση των πληγεισών χωρών και υπονομεύουν τις προσπάθειές τους για να ανταποκριθούν. "

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα (τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν και ο συντονιστής του ΟΗΕ για τον Έμπολα δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο.