Οι τζιχαντιστές κερδίζουν 3 εκατ. την ημέρα από το πετρέλαιο

Είναι σαφές πως το να διαθέτει ένας στρατός 30.000 μαχητές και να διεξάγει έναν άγριο πόλεμο σε δυο χώρες (το Ιράκ και τη Συρία), είναι κάτι ιδιαίτερα δαπανηρό. Το ερώτημα "από που χρηματοδοτείται το Ισλαμικό Κράτος;" λοιπόν είναι εύλογο.

Η απάντηση βρίσκεται στο παράνομο εμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία.

Οι τζιχαντιστές φρόντισαν από πολύ νωρίς να θέσουν υπό τον έλεγχο τους διυλιστήρια και περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου. Το ανατολικό τμήμα της Συρίας είναι μια από αυτές.

Σύμφωνα με τον Λουάι ελ Χατεέμπ, ιδρυτή και διευθυντή του Ινστιτούτου Ενεργείας του Ιράκ, στην περιοχή αυτή παράγονται 50.000 με 60.000 βαρέλια την ημέρα και το ΙΚ μεταφέρει αυτές τις ποσότητες από τη Συρία στην Τουρκία.

Δυτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας βεβαιώνουν ότι έχουν εντοπίσει τη μεταφορά πετρελαίου από το Ιράκ προς την Τουρκία.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τουλάχιστον τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Συρία και πέντε στο Ιράκ. Διαχειρίζεται επίσης ένα διυλιστήριο και πολιορκεί ένα άλλο στο Ιράκ, ενώ ελέγχει και αρκετά μικρά διυλιστήρια στη Συρία.

Η οργάνωση κρατά μέρος του πετρελαίου και πωλεί μικρές ποσότητες στα εδάφη της, αλλά το μεγάλο μέρος το εξάγει στην Τουρκία. Για τον σκοπό αυτό, οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τα ίδια δίκτυα λαθρεμπορίου που λειτουργούν στα πορώδη σύνορα της περιοχής εδώ και πολλές γενιές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κέρδος του Ισλαμικού Κράτους από αυτό το λαθρεμπόριο αγγίζει τα τρία εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Εκτιμάται επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος εισπράττει χρήματα από λύτρα για τους ομήρους του, καθώς και με άλλες μεθόδους εκβίασης, με την πώληση γυναικών και ανηλίκων ως σεξουαλικών σκλάβων, καθώς και με το εμπόριο αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, οι κάτοικοι ιδίως στη νότια Τουρκία είναι πρόθυμοι να αγοράσουν το παράνομο πετρέλαιο αφού έχει ακόμη και τη μισή τιμή από το νόμιμο.