ISIS: Η ζωή σε μια πόλη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος

Πως είναι να ζει κάποιος κάτω από την κυριαρχία των ισλαμιστών εξτρεμιστών, των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ή ISIS; Η WSJ παρουσιάζει με ένα σκληρό βίντεο την κατάσταση στην Ράκκα της Συρία, μέσα από τα μάτια δύο ακτιβιστών - και μέσα από τα προπαγανδιστικά βίντεο των τζιχαντιστών. 

"Είμαι από τη Ράκκα αλλά δεν αναγνωρίζω την πόλη μου. Μας λένε συνεχώς τι να κάνουμε και μας ελέγχουν και δεν μπορούμε να πούμε ούτε όχι" λέει ο Αμπού Ιμπρσχίμ, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη του. 

Τον Ιανουάριο του 2014 το Ισλαμικό κράτος κατέλαβε τη Ράκκα και ανακήρυξε την ίδρυση του Χαλιφάτου και επέβαλλε "σε κάθε μουσουλμάνο στη Συρία να υπακούει στον χαλίφη". Έκτοτε, έγινε πολύ δύσκολο να μαθεύονται πληροφορίες για την ζωή των κατοίκων εκεί. 

Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ, οι τζιχαντιστές ελέγχουν ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των πολιτών, ανεβάζοντας συνεχώς και οι ίδιοι προπαγανδιστικά βίντεο. Ένας άλλος ακτιβιστής της οργάνωσης "Η Ράκκα σφαγιάζεται σιωπηλά", λέει ότι η πόλη είναι γεμάτη μυστικούς πληροφοριοδότες του Ισλαμικού Κράτους. 

Σε βίντεο των τζιχαντιστών, οι αντάρτες γυρνούν στους δρόμους των αγορών και είτε διατάζουν τους καταστηματάρχες να κλείσουν τα μαγαζιά τους για να πάνε να προσευχηθούν, είτε τους κάνουν "συστάσεις" για το ότι δεν βλέπει να πουλούν δημοσίως δυτικά γυναικεία ρούχα, αντίθετα στους νόμους του Ισλάμ.

Τα αρώματα, τα τσιγάρα και το αλκοόλ έχουν απαγορευτεί και καίγονται σε μεγάλες στοίβες στη μέση του δρόμου. Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση της πόλης γίνεται με μεγάλες διακοπές. 

Το χειρότερο όμως είναι οι δημόσιες εκτελέσεις και τα μαρτύρια των εχθρών του Μωάμεθ, όπως η σταύρωση, τα οποία συχνά αναγκάζονται να βλέπουν οι πολίτες.

"Οι άνθρωποι έχουν γίνει πια χοντρόπετσοι, χωρίς αισθήματα για να επιβιώσουν. Βλέπεις μια εκτέλεση και συνεχίζεις τον δρόμο σου", λέει ο ανώνυμος ακτιβιστής.  

Στα δικά τους προπαγανδιστικά βίντεο, οι τζιχαντιστές παρουσιάζουν την Ράκκα ως τον παράδεισο για κάθε καλό μουσουλμάνο. "Είμαι από την Αφρική και εδώ γίνεται ένα τεράστιο πάρτυ" λέει στην κάμερα ένας νεαρός , που έχει αγκαλιά το μωρό του. 

Δείτε εδώ το βίντεο-ντοκουμέντο της WSJ.