Δέκα χρόνια από την ομηρία με 330 νεκρούς στο Μπεσλάν

Την δέκατη επέτειο μνήμης από την σφαγή στο σχολείο του Μπεσλάν τον Σεπτέμβριο του 2004 με 331 νεκρούς - μεταξύ των οποίων και 186 παιδιά - τίμησαν οι κάτοικοι της Νοτιας Οσετίας, με νωπές ακόμα τις μνήμες από την τρομακτική επίθεση των τσετσένων αυτονομιστών.

Η τρομοκρατική επίθεση εξελίχθηκε σε ομηρία 1100 παιδιών με τους γονείς τους και είχε συγκινήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, που παρακο λουθούσε το θρίλερ στο Μπεσλάν με κομμένη την ανάσα. Την 1η Σεπτεμβρίου 2004, ένοπλοι μπήκαν στο σχολειο την ημέρα του αγιασμού και κράτησαν για τρεις ημέρες τους όμηρους.

Η ομηρεία  έληξε με μια χαοτική προσπάθεια διάσωσης από τις ρωσικές δυνάμεις, τρεις ημέρες αργότερα. Μάρτυρες λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ μέσα στο σχολείο, προκαλώντας το μακελειό που ακολούθησε , αλλά η Μόσχα το έχει αρνηθεί επανειλημμένα και κατηγορηματικά.

Το 2008, 447 από τους ομήρους ή συγγενείς των θυμάτων, υπέβαλαν καταγγελίες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι ακροάσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις 14 Οκτωβρίου του 2014

Οι επιζώντες κατηγορούν τις αρχές για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους τσετσένους τρομοκράτες από το να εισβάλλουν στο σχολείο, αλλά ούτε και από το να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά που έφεραν επάνω τους.

Μετά την τραγωδία ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τους υπαίτιους. Ο επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την υπόθεση Αλεξάντερ Τόρτσιν, υποστήριξε πως την ευθύνη για το αιματοκύλισμα φέρουν οι τρομοκράτες και όχι οι αρχές της χώρας.