Οι ΗΠΑ… τραβούν το αυτί του Ισραήλ για την κατανομή γης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται την κυριακάτικη ανακοίνωση του Ισραήλ για κατανομή, ώστε να γίνει πιθανή η κατασκευή ενός οικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ως “αντιπαραγωγική” προς τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Η Ουάσιγκτον καλεί δε την ισραηλινή κυβέρνηση να αντιστρέψει την συγκεκριμένη απόφαση, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πρακτορείο Reuters.

“Έχουμε εδώ και καιρό εκφράσει την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα”, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. “Καλούμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να αναθεωρήσει την απόφασή της”.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κατανέμει σχεδόν χίλια στρέμματα στο οικισμό Ετζιόν κοντά στη Βηθλεέμ, μια κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται από τους αντίθετους της πολιτικής των εποικισμών ως τη μεγαλύτερη κατανομή γης τα τελευταία 30 χρόνια.

Από την παλαιστινιακή πλευρά, ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η απόφαση του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη ένταση στην ήδη τεταμένη κατάσταση μετά τις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.