Ορκίστηκε με παρατράγουδα ο Ερντογάν

Ορκίστηκε σήμερα με κάθε επισημότητα πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη άμεσα από το λαό. 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του νέου προέδρου στην αίθουσα του κοινοβουλίου, οι βουλευτές του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης - του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος - αποχώρησαν εις ένδειξη διαμαρτυρίας, κατηγορώντας τον Ερντογάν για παραβίαση του συντάγματος, επειδή παραμένει στο αξίωμα του πρωθυπουργού μετά την προεδρική νίκη του.

Ο Ερντογάν, ο οποίος υπηρέτησε τρεις θητείες ως πρωθυπουργός, θα προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα για να δώσει στη θέση του προέδρου περισσότερες εξουσίες, κάτι που οι επικριτές του λένε ότι θα τον κάνει ακόμα πιο αυταρχικό.  Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε κατά την παράδοση των ηνίων του κυβερνώντος κόμματος στον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι δεν θα σταματήσει να ασχολείται με το κόμμα του και θα παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα.

Το «παρών» έδωσαν δεκάδες ξένοι πρόεδροι, αλλά μόνο ο Βούλγαρος ο Ρόζεν Πλεβνέλιεβ από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ηχηρές ήταν οι απουσίες από τη Γηραιά Ήπειρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ουάσινγκτον εκπροσωπήθηκε από το δεύτερο τη τάξει διπλωμάτη στην ιεραρχία της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Μετά την επεισοδιακή ορκωμοσία στη Βουλή, ο Ερντογάν επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) και ακολούθησε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο προεδρικό μέγαρο, από τον δυσαρεστημένο πλέον πρώην στενό του φίλο και συνιδρυτή του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

 

Θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν των επισήμων, ενώ στις 10:00 το βράδυ, ο πρόεδρος Ερντογάν θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το νέο αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νταβούτογλου, στον οποίο αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.