“Ενθρονίστηκε” στο ΑΚΡ ο Νταβούτογλου

Τα ηνία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέλαβε σήμερα και επισήμως ο πρώην ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται να είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν -που ορκίζεται αύριο Πρόεδρος - και περισσότερων από 10.000 οπαδών, ο Νταβούτογλου "ενθρονίστηκε" ως επικεφαλής του ΑΚΡ και ξεκαθάρισε ότι θα συνεργαστεί με τον προκάτοχό του.  

Μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, ο Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα παραμείνει πολυδιάστατη και τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της Άγκυρας είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλύοντας το όραμά του για την Τουρκία, δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα, φιλελεύθερου χαρακτήρα, ενώ αναφερόμενος στον Ερντογάν, τον οποίο διαδέχεται και στην ηγεσία του κόμματος, τόνισε ότι οι δύο τους θα υπηρετήσουν μαζί, χωρίς διαφωνίες.  

Ερντογάν: Θα σας παρακολουθώ

Όσο για τον εκλεγμένο πρόεδρο της Τουρκίας, υποσχέθηκε (ή προειδοποίησε) πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο κόμμα του.

"Τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Τα ονόματα αλλάζουν σήμερα, αλλά η ουσία, η αποστολή, το πνεύμα, οι στόχοι και τα ιδεώδη που υπερασπιζόμαστε παραμένουν", είπε ο Ερντογάν.

"Το AKP είναι το πέμπτο παιδί μου. Έφθασε ο καιρός να πούμε στο επανιδείν. Ξέρετε πόσο μου είναι δύσκολο να φύγω. Όμως θα παραμείνω σε επαφή μαζί σας, ίσως λιγότερα συχνά από πρώτα", συνέχισε ο ισχυρός άνδρας της χώρας, στην τελευταία ομιλία του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού