Νετανιάχου: Η Χαμάς είναι το Ισλαμικό Κράτος

Ήταν αναμενόμενη η σύγκριση. Μετά το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέημς Φόλευ από τους τζιχαντιστές στη Συρία και την εκτέλεση "συνεργατών" του Ισραήλ από την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία για να καταγγείλει τη Χαμάς συνδέοντάς την με το Ισλαμικό Κράτος.

 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε τη φωτογραφία της εκτέλεσης του Φόλεϊ -την οποία ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter -την οποία συνέδεσε με εκείνη όπου απεικονίζονται μαχητές της Χαμάς οι οποίοι μεταφέρουν το πτώμα ενός άνδρα που εκτέλεσαν για «συνεργασία» με το Ισραήλ.

 

Ο Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του: «η Χαμάς είναι το Ισλαμικό Κράτος. Το Ισλαμικό Κράτος είναι η Χαμάς. Είναι οι εχθροί όλων των πολιτισμένων χωρών».

Ο επίσημος λογαριασμός του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε στη συνέχεια το ίδιο σύνθημα διαβεβαιώνοντας ότι «οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Χαμάς είναι οι εχθροί της ειρήνης και όλων των πολιτισμών κρατών».

Αργότερα ωστόσο - και έπειτα από σωρεία επικρίσεων - το υπουργείο έσβησε το μήνυμα από το Twitter και ένας υπεύθυνος επιβεβαίωσε, χωρίς να κατονομαστεί, ότι το να «χρησιμοποιηθεί αυτή η φωτογραφία ήταν ανάρμοστο».

Ένας εκ των ηγετών της Χαμάς, ο Έζατ αλ Ρισκ κατηγορηματικά απέρριψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook «την απόπειρα του Νετανιάχου να συσχετίσει τη Χαμάς με μια άλλη οργάνωση, κάνοντας λόγο για μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης».