Ακόμη βγάζουν νεκρούς από τις κατολισθήσεις στη Χιροσίμα

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων διακόπηκαν στη Χιροσίμα, λόγω των κινδύνων για νέες κατολισθήσεις στην πόλη αυτή της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, όπου ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 39 νεκρούς, τουλάχιστον 52 αγνοούμενους και 67 τραυματίες οι τέσσερις από τους οποίους είναι σοβαρά, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Πρόκειται για μια από τις φονικότερες φυσικές καταστροφές στο αρχιπέλαγος μετά το τσουνάμι του 2011, αν και ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει μέτρο σύγκρισης (η παλίρροια είχε παρασύρει στο θάνατο περισσότερους από 18.000 ανθρώπους).

Στη Χιροσίμα "οι διασώστες απομακρύνθηκαν από την περιοχή από το φόβο νέων κατολισθήσεων", δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος.

"Ενημερωθήκαμε για το γεγονός ότι το σχήμα του βουνού έχει κατά τα φαινόμενα αλλάξει και ο υφυπουργός αρμόδιος για τη διαχείριση των καταστροφών Γιασουτόσι Νισιμούρα, μας έδωσε εντολή να αναστείλουμε τις επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών Τακατόσι Οκαμότο.

Σφοδρές βροχοπτώσεις άρχισαν από χθες βράδυ να σαρώνουν κατά διαστήματα την πληγείσα περιοχή, όπου έχουν σταλεί 2.800 διασώστες, μεταξύ τους και στρατιώτες.

Περισσότεροι από 4.400 κάτοικοι του δήμου της Χιροσίμας είχαν λάβει νωρίτερα εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Επίσης περίπου 164.000 κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ ανάλογες οδηγίες ενδέχεται να λάβουν άλλοι 30.000 κάτοικοι. Εκατοντάδες νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή πόσιμο νερό ή και τα δύο μαζί.

Ο υπουργός αρμόδιος για τη διαχείριση των καταστροφών Κέιτζι Φουρούγια συγκρότησε ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ αφιερώνει και σήμερα μεγάλο μέρος του προγράμματος του στις εξελίξεις από την καταστροφή αυτή.

Από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη που σημειώθηκαν οι πρώτες κατολισθήσεις ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να αυξάνεται.

"Αρχικά κάνουμε καταμέτρηση των ανθρώπων για τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι χάθηκαν, για παράδειγμα βάσει μαρτυριών κατοίκων που τους είδαν να παρασύρονται από τις κατολισθήσεις, αλλά το σύνολο αυξάνεται καθώς αξιολογούμε την κατάσταση", διευκρίνισε εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας αναφέροντας ότι οι αρχές φοβούνται πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 80.

Διακόσια σπίτια καταστράφηκαν ή κατακλύσθηκαν από τόνους λάσπης κυρίως στις πόλεις Ασαμινάμι και Ασακίτα που βρίσκονται στους πρόποδες ενός βουνού γεμάτου από δέντρα. Περί τις 30 κατολισθήσεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Χωροταξίας.

Φονικότερες από πολλούς σεισμούς στην Ιαπωνία, αυτές οι φοβερές κατολισθήσεις οφείλονται στις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις: μέσα σε τρεις ώρες την Τετάρτη έπεσε στις πληγείσες περιοχές περισσότερο νερό απ' ότι συνήθως πέφτει σε ένα μήνα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Οι αρχές θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν μια αλυσιδωτή καταστροφή, την οποία φοβούνται: δεδομένης της κατάστασης του εδάφους, αρκεί λίγη βροχή για να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Εκτός από τη Χιροσίμα, οι περιφέρειες Ναγκασάκι και Φουκουόκα, επίσης στη νοτιοδυτική χώρα και άλλες περιοχές του Χοκάιντο, στο βορρά, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς πλήττονται από καταρρακτώδεις βροχές και απειλούνται από κατολισθήσεις. Οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους πολλών συνοικιών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.