Κονγκό: 70 νεκροί από επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι απεβίωσαν στο βόρειο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό από ένα ξέσπασμα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), διαψεύδοντας ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονται στον ιό Έμπολα.

Σύμφωνα με μια αναφορά του ΠΟΥ, 592 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό της αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων οι 70 απεβίωσαν. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πέντε μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου ενός ιατρού.

«Δεν πρόκειται για (κρούσματα) Έμπολα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Ρόιτερς σήμερα.

Ένας ιερέας στην περιοχή ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι η ασθένεια έχει πλήξει πολλά χωριά στην περιοχή του και ότι ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά ήδη τους 100.

Η Κινσάσα έστειλε μια ομάδα ειδικών υπό τον υπουργό Υγείας Φελίξ Καμπάνγκε Νούμπι στην επαρχία Εκουατέρ, έπειτα από τα δημοσιεύματα για δεκάδες θανάτους.

Το ξέσπασμα της ασθένειας άρχισε στην ίδια απομακρυσμένη επαρχία —μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από ζούγκλα— όπου είχε καταγραφεί και το πρώτο κρούσμα του Έμπολα εν έτει 1976. Το γεγονός αυτό τροφοδότησε τους φόβους ότι πρόκειται για ξέσπασμα της ίδια ασθένειας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.350 ανθρώπους στη δυτική Αφρική.

Τα συμπτώματα των δύο ασθενειών είναι παρόμοια· περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και εσωτερική αιμορραγία. Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας του ιού της αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας είναι πολύ χαμηλότερο από ότι αυτό της τρέχουσας επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική (12% έναντι σχεδόν 60%).