Ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου ο επόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Τον αντικαταστάτη του στην αρχηγεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά και στη θέση του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο Ερντογάν, στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.     

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Τυπικά, απομένει να εκλεγεί ο Νταβούτογλου στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει στις 27 Αυγούστου με αντικείμενο την εκλογή αρχηγού.

Μία μέρα αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα προέδρου της δημοκρατίας και την 29η Αυγούστου αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νταβούτογλου. 

«Προτάθηκαν πολλοί υποψήφιοι, αλλά έπρεπε να εκλέξουμε έναν και αυτό το κάναμε με μια αντίληψη που θέτει υπεράνω όλων την ενότητα του κινήματός μας» είπε στην ομιλία του ο Ερντογάν. "Πιστεύω ότι θα περάσουμε από αυτήν τη δοκιμασία με ενότητα και ότι το κόμμα θα αγκαλιάσει τον νέο αρχηγό του» κατέληξε, κάνοντας έκκληση για ενότητα.   

Στη συνέχεια, εμφανώς αγχωμένος και συγκινημένος, ο Νταβούτογλου ευχαρίστησε τον Ερντογάν και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που του έκαναν την «τιμή», όπως είπε, να τον εκλέξουν ως υποψήφιο.

 

"Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχιστεί το έργο ανόρθωσης της χώρας που συνεχίζεται εδώ και 12 χρόνια" διαβεβαίωσε τον Ερντογάν - κυρίως - ο μέχρι σήμερα ΥΠΕΞ.

 Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι η ισορροπία μεταξύ των παραδόσεων και της ανανέωσης» και τόνισε πως «δεν θα έχουν ευκαιρία όσοι θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια στο κόμμα μας».