Δίψα για εκδίκηση στη Γάζα μετά τον θάνατο τριών διοικητών της Χαμάς

Μετά την αποτυχημένη απόπειρά του Ισραήλ να εξοντώσει τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, Μοχάμεντ Ντέιφ,το βράδυ της Τρίτης, ο ισραηλινός στρατός κατάφερε σήμερα βαρύ πλήγμα στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τρεις διοικητές του στρατιωτικού της σκέλους.

Οι τρεις διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ σκοτώθηκαν στη Ράφα, σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.Δύο από αυτούς, οι Ραέντ Άταρ και Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, περιλαμβάνονταν στα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες καθώς εμπλέκονταν στην απαγωγή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2006 και τον θάνατο τριών στρατιωτών στη Ράφα την 1η Αυγούστου.

"Η δολοφονία των διοικητών των Εζεντίν αλ-Κάσαμ αποτελεί τεράστιο έγκλημα που δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητά μας ούτε θα αποδυναμώσει την αντίστασή μας. Για τη δολοφονία αυτή όμως το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι. 

Εχθές, η οργάνωση Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου για εκεχειρία τερματίστηκαν, μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν επίσης η 27χρονη γυναίκα του Ουϊντάντ και το επτά μηνών αγοράκι τους Άλι

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε ότι το Τελ Αβίβ θα συνεχίσει την επιχείρησή «Προστατευμένη Παρυφή» εναντίον της Χαμάς, ώσπου να τη «συνθλίψει».

«Εάν η Χαμάς επιτεθεί, εμείς θα απαντήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και εάν δεν το καταλάβουν σήμερα, θα το καταλάβουν αύριο και εάν όχι αύριο, αυτό θα γίνει μεθαύριο» τόνισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και επισήμανε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, περιλαμβανομένης μιας χερσαίας επέμβασης.

Τουλάχιστον 27 άμαχοι νεκροί   

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 3 διοικητών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και πολλών παιδιών, σκοτώθηκαν σήμερα από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, στην 45η ημέρα των συγκρούσεων, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Με τους θανάτους αυτούς ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα έχει αυξηθεί στους 2.078 από την έναρξη την 8η Ιουλίου της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» από το Ισραήλ, με στόχο να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα και να καταστρέψει τις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις,

Δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν ομάδες ανθρώπων στους δρόμους της Μπέιτ Λαχίγια (στο βόρειο τμήμα του εδάφους) και της πόλης της Γάζας νωρίτερα σήμερα, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Στην επιδρομή στη Ράφα, εναντίον των διοικητών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα -στην πόλη της Γάζας- ακόμη τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής σε νεκροταφείο, όπου οι τέσσερις άνδρες έθαβαν συγγενείς τους που είχε σκοτωθεί το πρωί. 

Την ίδια ώρα ο Ασράφ αλ-Κούντρα, ο εκπρόσωπος των πρώτων βοηθειών στη Γάζα ανακοίνωσε ότι διασώστες ανέσυραν από τα ερείπια τη σορό της τρίχρονης Σάρας, μιας από τις κόρες του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ενώ συνέχιζαν τις έρευνες μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του το βράδυ της Τρίτης.

Τα νέα αυτά θύματα αυξάνουν σε τουλάχιστον 19 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους σήμερα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των 2.069 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιουλίου είναι παιδιά και οι έφηβοι.