Ιράκ: Ολική αντεπίθεση ετοιμάζουν οι Κούρδοι κατά των τζιχαντιστών

Ολική αντεπίθεση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που επελαύνουν στο Ιράκ (κυρίως στα βόρεια) ετοιμάζουν οι κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά (οι μαχητές του ιρακινού Κουρδιστάν). Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν εδραιώσει πλέον τις θέσεις τους σε περιοχές που εδώ και χρόνια επιθυμούσαν και διεκδικούσαν, ορισμένες από αυτές κόμβους παραγωγής πετρελαίου. Έτσι, επιθυμούν μια οριστική διευθέτηση του θέματος των τζιχαντιστών. "Θα τους επιτεθούμε μέχρι να έχουν εξοντωθεί πλήρως και δεν θα δείξουμε έλεος" δηλώνει χαρακτηριστικά Κούρδος αξιωματούχος.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Ισλαμικό Κράτος σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη του εναντίον των κουρδικών δυνάμεων καταλαμβάνοντας τρεις πόλεις στην περιοχή της Μοσούλης, το φράγμα της πόλης —το μεγαλύτερο του Ιράκ—, αλλά και μια πέμπτη πετρελαιοπηγή.

Η νέα προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι στα τέλη του Ιουνίου εγκαθίδρυσαν ένα χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που έχουν υπό τον έλεγχό τους, θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν τον έλεγχό τους στον τομέα της Μοσούλης και να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση στις δύο χώρες.

Κούρδοι μαχητές φτάνουν από τη Συρία στο Ιράκ για να ενισχύσουν τους Πεσμεργκά.

Το μέγεθος της σημασίας που έχει η διευθέτηση αυτού του θέματος για τους Κούρδους φαίνεται και από το γεγονός ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κάλεσε σήμερα όλους τους Κούρδους να πολεμήσουν εναντίον των μαχητών των Ισλαμικού κράτους, που προελαύνουν στο ιρακινό έδαφος προς την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι κατοικούν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Τουρκία ως τη βορειοανατολική Συρία και από το βόρειο Ιράκ ως το δυτικό Ιράν.