Γάζα: Μια χαμένη εκεχειρία και οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις

Τουλάχιστον 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από χθες στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μετά την εξαφάνιση ενός Ισραηλινού στρατιώτη ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα αιχμαλωτίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στη Ράφα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ράφα από χθες τα μεσάνυχτα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Ανάμεσα στα θύματα, τα 15 ανήκαν στην ίδια οικογένεια και πέντε από αυτά ήταν παιδιά, ηλικίας από 3 έως 12 ετών.

Από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.640 Παλαιστίνοι, κυρίως άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν χάσει τη ζωή τους 63 στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο

Η Παλαιστινιακή Αρχή σκοπεύει να αποστείλει μία αντιπροσωπεία της στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα τη Γάζας και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, παρά την κατάρρευση της εκεχειρίας, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Σαέμπ Ερεκάτ.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στην πόλη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας, καθώς στρατιώτες αναζητούσαν έναν ισραηλινό αξιωματικό, ο οποίος εικάζεται ότι απήχθη.

«Ελπίζουμε πως ο υπουργός Κέρι θα πείσει το Ισραήλ να αποστείλει αντιπροσωπεία», δήλωσε ο Ερεκάτ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Θα πρέπει να μεταβούν στο Κάιρο και να θέσουν το ζήτημα», δήλωσε αναφερόμενος στις κατηγορίες του Ισραήλ σχετικά με την εξαφάνιση του στρατιώτη. «Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να δοθεί μία ευκαιρία στην εκεχειρία».

Η αλ-Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι είχε συλλάβει τον αξιωματικό ή ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με την εξαφάνισή του. «Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον Ισραηλινό στρατιώτη ούτε τις συνθήκες εξαφάνισής του» αναφέρει η ομάδα σε επιστολή που απέστειλε σε δημοσιογράφους. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με άλλες δηλώσεις της αλ-Κασάμ όπου αναφερόταν ότι η ομάδα εικάζει πως ο στρατιώτης και οι απαγωγείς του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών.

Σταματάει τις πτήσεις η Lufthansa

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα αεροσκάφη της θα σταματήσουν άμεσα να πετούν, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, βάσει των δικών της αξιολογήσεων, δεν έχει εντοπιστεί άμεσος κίνδυνος για τις πτήσεις που πετούν πάνω από το Ιράκ.

«Παρόλα αυτά και ως προληπτικά μέτρα, ο όμιλος της Lufthansa αποφάσισε τα αεροσκάφη της να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ, κάτι που θα ισχύσει άμεσα και τουλάχιστον ως την Κυριακή», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει θέσει περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρείες να μην εκτελούν πτήσεις στα ή κάτω από τα 30.000 πόδια όταν πετούν πάνω από το Ιράκ, επικαλούμενη τη «δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από τις ένοπλες συγκρούσεις».