Ουγκάντα: Δεν θα τιμωρούν τους γκέι για… τεχνικούς λόγους

Δεν θα εφαρμοστεί στην Ουγκάντα ο αμφιλεγόμενος νόμος που τιμωρούσε με σκληρές ποινές τους ομοφυλόφιλους, αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Η θετική αυτή εξέλιξη δεν προέκυψε επειδή αναγνωρίστηκε το δικαίωμα των ανθρώπων στο σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό αλλά για λόγους καθαρά τεχνικούς!

Μάλιστα το σεξ μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου παραμένει ποινικά κολάσιμη πράξη.

Οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου έκριναν ότι η νομοθετική διαδικασία ήταν άκυρη επειδή κατά την ψηφοφορία που έγινε στο κοινοβούλιο για την έγκριση του νομοσχεδίου δεν υπήρχε απαρτία, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα.

"Η έγκριση του νόμου την 20ή Δεκεμβρίου 2013 χωρίς απαρτία στο κοινοβούλιο" αντίκειται σε πολλά άρθρα του Συντάγματος, δεν σέβεται την κοινοβουλευτική διαδικασία και επομένως "είναι άκυρη και ουδέποτε γενομένη", δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Στίβεν Καβούμα.

Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες στην Ουγκάντα εδώ και μισό αιώνα. Ο νέος νόμος ωστόσο ποινικοποιούσε την "προώθηση της ομοφυλοφιλίας" και καθιστούσε υποχρεωτικό να καταγγέλλονται οι ομοφυλόφιλοι από τους πολίτες. Μεταξύ άλλων τιμωρούσε ακόμη και με ισόβια κάθειρξη τους φορείς του HIV που διατηρούν ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Λόγω της διεθνούς κατακραυγής, πολλές χώρες και οργανώσεις που στήριζαν οικονομικά την Ουγκάντα ακύρωσαν τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα.