ΠΟΥ: Ανεξέλεγκτος ο Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Ο απολογισμός της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής δεν σταματά να επιδεινώνεται, με πάνω από 1.300 κρούσματα και 729 θανάτους ως την 27η Ιουλίου. Μόνο 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία εβδομάδα , από την 23η ως την 27η Ιουλίου, στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στη Σιέρα Λεόνε, ο επικεφαλής γιατρός του κέντρου αντιμετώπισης του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στην Κενέμα πέθανε πριν δύο ημέρες, αφού μολύνθηκε από τους ασθενείς που φρόντιζε. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, έχουν καταγραφεί 489 κρούσματα της επιδημίας και οι 159 από τους ασθενείς υπέκυψαν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρεί ότι, η επιδημία του Έμπολα είναι πλέον "εκτός ελέγχου" και προειδοποιεί πως υπάρχει "πραγματικός κίνδυνος να δούμε και άλλες χώρες να πλήττονται" από τον ιό. 

Παράλληλα, η αμερικανική οργάνωση Σώμα Ειρήνης (Peace Corps) ανακοίνωσε ότι αποσύρει 340 εθελοντές από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, λόγω της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού. 

Στο μεταξύ η Κένυα και η Αιθιοπία, όπου βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα αεροδρόμια της Αφρικής, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντείνουν τα μέτρα που λαμβάνουν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του Έμπολα στο έδαφός τους.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας ανέφερε ότι η "υπηρεσία υγείας των λιμένων και αερολιμένων έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και τα μέτρα παρακολούθησης έχουν αυξηθεί στα σημεία ελέγχου στα σύνορα, ώστε να περιοριστεί κάθε ενδεχόμενη απειλή εξάπλωσης της ασθένειας".

Μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Τζόμο Κενυάτα στο Ναϊρόμπι μετακινούνται περίπου 19.000 επιβάτες την ημέρα, από και προς περίπου πενήντα χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον, η αιθιοπική εταιρεία αερομεταφορών Ethiopia Airlines, η οποία εξυπηρετεί 81 διεθνείς προορισμούς —στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Αμερική— ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι έχει λάβει "έκτακτα μέτρα προφύλαξης σχετικά με την επιδημία του Έμπολα".  

Στη Λιβερία, η πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων και ορισμένων τμημάτων της κυβέρνησης, ενώ έθεσε σε υποχρεωτική άδεια πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, στο πλαίσιο των μέτρων που προσπαθεί να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημίας του ιού.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο αποτέφρωσης των 130 (μέχρι στιγμής) θυμάτων του Έμπολα, για την αποφυγή «επαφής με τους νεκρούς» και τη μόλυνση του νερού.