Τραγωδία χωρίς τέλος στη βυθισμένη στο σκοτάδι Γάζα

Σε περισσότερους από 1.200 ανέρχονται πλέον οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, μετά και τις νυχτερινές επιδρομές στη Γάζα, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση, μετά το βομβαρδισμό του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής.

Είκοσι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει σε σχολείο του ΟΗΕ σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Οβίδες από άρματα μάχης έπληξαν δύο αίθουσες σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, διευκρίνισαν ίδιες πηγές. Σε πενήντα ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν καταφύγει σε σχολεία της UNRWA, κυρίως στη Τζαμπαλίγια, μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι η περιοχή ή γειτονιά όπου κατοικούν ενδέχεται να πληγεί από μαζικούς βομβαρδισμούς.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στη Γάζα, Ασράλ αλ-Κέντρα, δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων και ένας νοσηλευτής. Σαράντα άτομα επίσης τραυματίστηκαν, καθώς η πόλη έχει πληγεί έντονα από οβίδες ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων.

Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του ισραηλινού πυροβολικού σε περιοχές στο βόρειο, ανατολικό και νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του αλ-Κέντρα.

Παράλληλα, η Γάζα βυθίστηκε στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η μοναδική μονάδα παραγωγής ενέργειας χτυπήθηκε την Τρίτη από οβίδα και έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα να σταματήσει ολοκληρωτικά η λειτουργία της. Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Η καταστροφή της μονάδας δεν είχε μόνο αντίκτυπο στα νοικοκυριά, αλλά επίσης και σε νοσοκομεία, προμήθειες νερού και συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ακόμα και πριν ξεσπάσουν οι διαμάχες το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν διαθέσιμο για λίγες μόνο ώρες την ημέρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 1.231 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες παιδιά, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 7.000.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει χάσει συνολικά 53 στρατιώτες και τρεις πολίτες, από την έναρξη των συγκρούσεων.