Ερντογάν προς AJCongress: Θα χαρώ να σας επιστρέψω το βραβείο

"Με χαρά" θα επέστρεφε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βραβείο που του είχε απονείμει μια αμερικανοεβραϊκή οργάνωση πριν από 10 χρόνια και που τώρα του το ζητάει πίσω κατηγορώντας τον για αντισημιτισμό.

Το Αμερικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο (AJCongress), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, είχε αναφέρει σε μια επιστολή που είχε στείλει την περασμένη εβδομάδα στον Ερντογάν ότι έχει εξελιχθεί στον "σφοδρότερο αντιισραηλινό ηγέτη" σε ολόκληρο τον κόσμο και του ζήτησε να επιστρέψει ένα βραβείο που είχε απονείμει σε εκείνον, εν μέρει για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την αποκατάσταση της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

"Ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα χαρεί να επιστρέψει το βραβείο που του είχαν απονείμει το 2004" επισήμανε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Σερντάρ Κιλίτς σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Αμερικανικού Εβραϊκού Συμβουλίου Τζακ Ρόζεν.

Το γραφείο του Ερντογάν έστειλε στα ΜΜΕ ένα αντίγραφο της επιστολής, την οποία περιέγραφε ως την επίσημη απάντηση της Τουρκίας.

"Η απουσία αυτού του βραβείου δεν θα εμπόδιζε τον πρωθυπουργό Ερντογάν να μάχεται αποφασιστικά εναντίον της τρομοκρατίας, να εργάζεται με στόχο την ειρηνική επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης και να υπεραμύνεται της ασφάλειας και της ευημερίας της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία", τονίζεται στην επιστολή.