Λιβύη: Εκτός ελέγχου η φωτιά στη δεξαμενή – Υποχωρούν οι πυροσβέστες

Αλλεπάλληλες εκρήξεις σημειώνονται στη δεξαμενή πετρελαίου που καίγεται, κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης στη Λιβύη. Οι πυροσβέστες υποχωρούν πλέον καθώς η φωτιά εξαπλώνεται ενώ οι παραστρατιωτικές ομάδες συνεχίζουν τις συγκρούσεις και την ανταλλαγή πυρών.

Οι αρχές ζητούν πλέον διεθνή βοήθεια για να καταφέρουν να ελέγξουν την επικίνδυνη πυρκαγιά. Οι ποσότητες του πετρελαίου είναι τέτοιες που απειλείται μείζων οικολογική καταστροφή.

Η φωτιά ξέσπασε στις δεξαμενές όταν μια ρουκέτα έπληξε τη μία από αυτές, η οποία περιέχει 6,6 εκατ. λίτρα καυσίμου, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος αλ Ουάσατ. Συνολικά, οι δεξαμενές στο χώρο αποθήκευσης αυτόν περιέχουν τουλάχιστον 90 εκατ. λίτρα καυσίμου.

Έκκληση για εκκένωση της ευρύτερης περιοχής έχουν απευθύνει οι αρχές με το φόβο μιας μετάλης έκρηξης.

Μετά την 13η Ιουλίου μια ισλαμιστική παραστρατιωτική ομάδα από την πόλη Μισράτα, 200 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, εμπλέκεται σε συγκρούσεις με μια ομάδα ενόπλων από την βορειοδυτική πόλη Ζιντάν.

Η τελευταία έλεγχε το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια στο αεροδρόμιο αλλά και σε αεροσκάφη, ωθώντας τις αρχές να αναστείλουν τις πτήσεις.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δυσκολεύεται να επιβάλει την τάξη μετά την ανατροπή του Καντάφι. Η χώρα της βόρειας Αφρικής συνεχίζει να σπαράσσεται από πολιτικές έριδες και λόγω της εξάπλωσης των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των νεκρών από τις 13 Ιουλίου ξεπερνά τους 100.

Καθώς οι βιαιότητες κλιμακώνονται, εντείνονται ταυτόχρονα οι φόβοι πως η χώρα οδεύει σε νέο εμφύλιο πόλεμο, με δεδομένη την αδυναμία των μεταβατικών αρχών, οι οποίες έως σήμερα αποτυγχάνουν να συστήσουν έναν επαγγελματικό στρατό ή μια αστυνομία ικανή να τηρεί την τάξη σε όλη την λιβυκή επικράτεια.