Αυστραλία: Κρατούσαν ένα μήνα στη θάλασσα 157 πρόσφυγες

"Οι 157 αιτούντες για άσυλο από τη Σρι Λάνκα, οι οποίοι ταξίδευαν με πλοίο και οι αυστραλιανές αρχές είχαν αρνηθεί την είσοδό τους στη χώρα, έφτασαν σε στρατόπεδο κράτησης στην Αυστραλία", δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να τους επιτρέψει την είσοδο στην Αυστραλία μετά από παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και αφού οι άνθρωποι έμειναν στη θάλασσα για πάνω από έναν μήνα.

Παρά το γεγονός ότι οι 157 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, εστάλησαν στο στρατόπεδο Κούρτιν, ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται να εγκατασταθούν εκ νέου στη χώρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Ο Μόρισον υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι οικονομικοί πρόσφυγες. «Οι άνθρωποι έχουν έρθει από την ασφαλή χώρα της Ινδίας. Δεν έχουν έρθει από τη Σρι Λάνκα», είπε στο ABC. «Αν δεν μπορούμε να τους στείλουμε πίσω στην Ινδία, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η Νέα Ζηλανδία; Η Ινδία αποτελεί μια ζωντανή δημοκρατία, αποτελεί έναν καλό εταίρο και εργάζεται στενά μαζί μας», δήλωσε ο Μόρισον.

Η Ινδία έχει συμφωνήσει να παραλάβει κάποιους από τους υπηκόους της από την ομάδα, ωστόσο δικηγόρος που αιτήθηκε να τους αντιπροσωπεύσει, δήλωσε ότι πρώτα θα πρέπει να περάσουν από συνεντεύξεις προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι που οι άνθρωποι αυτοί ζητούν άσυλο στην Αυστραλία.

Οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι παρέμειναν αποκλεισμένοι στη θάλασσα για περίπου ένα μήνα, μεταφέρθηκαν στις νήσους Κοκος Κίλινγκ και από εκεί με αεροπλάνο στο στρατόπεδο του Κούρτιν.