Λιβύη: Τουλάχιστον 100 νεκροί σε εμφύλιες συγκρούσεις

Τα σοβαρότερα επεισόδια βίας από τον εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης του 2011 - που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι - βιώνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Λιβύη, καθώς διάφορες ένοπλες οργανώσεις και φυλές μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο βασικών πόλεων και συγκρούονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις.   

Περισσότεροι από 97 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 400 έχουν τραυματιστεί από την 13η Ιουλίου στις μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Παράλληλα, 23 άνθρωποι-όλοι τους Αιγύπτιοι εργάτες-σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη από ρουκέτα που έπληξε χθες το σπίτι τους, στη διάρκεια συγκρούσεων για την έλεγχο του κυριότερου αεροδρομίου της πόλης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου. Οι  μάχες μαίνονταν και σήμερα γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ εκρήξεις ακούγονταν το πρωί στο νότιο τμήμα της πόλης.

 

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί στην πόλη Βεγγάζη -πολλοί εκ των οποίων άμαχοι-σε συγκρούσεις ανάμεσα στις Λιβυκές Ειδικές Δυνάμεις και σε ισλαμιστές αντάρτες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας.

 

Η κλιμάκωση των επιθέσεων από όλες τις πλευρές ανάγκασε τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία να απομακρύνουν το διπλωματικό προσωπικό τους από τη χώρα ενώ η κυβέρνηση έχει "προειδοποιήσει" για κίνδυνο διάλυσης του κράτους, σε μια χώρα που η ειρήνη και η σταθερότητα παραμένουν εξαιρετικά εύθραστες.  

Καθώς οι βιαιότητες κλιμακώνονται, εντείνονται ταυτόχρονα οι φόβοι πως η χώρα οδεύει σε νέο εμφύλιο πόλεμο, με δεδομένη την αδυναμία των μεταβατικών αρχών, οι οποίες εως σήμερα αποτυγχάνουν να συστήσουν έναν επαγγελματικό στρατό ή μια αστυνομία ικανή να τηρεί την τάξη σε όλη την λιβυκή επικράτεια.