Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ

Παρά την αισιοδοξία του Αμερικανού ΥΠΕΞ ότι Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται "πολύ κοντά" σε συμφωνία για εκεχειρία, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ απέρριψε τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και "επιδιώκει αλλαγές στα σχέδια πρότασης".   

"Το συμβούλιο ασφαλείας (της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου) απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Αμερικανού υπουργού Τζον Κέρι", μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα μέλη του συμβουλίου θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους για το θέμα αυτό. 

Από την πλευρά του, ο Κέρι δήλωσε ότι "εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τις προυποθέσεις για μια εκεχειρία στη Γάζα", αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει ένα πλαίσιο που θα πετύχει τελικά.  Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες.

Λίγο αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο Ρόιτερς ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας στις 07.00, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) το πρωί του Σαββάτου. 

Εδώ και τρεις ημέρες, ο Τζον Κέρι βρίσκεται στο Ισραήλ και έχει συναντήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να επιτύχει μια εκεχειρία στην 18ημερη σύρραξη στη Μέση ανατολή.

Πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με την αμερικανική πρόταση για ανακωχή δεν έχουν έχουν γίνει γνωστές, αλλά κυβερνητικός αξιωματούχος του Νετανιάχου δήλωσε ανώνυμα στο Ρόιτερς ότι το Ισραήλ θέλει "τροποποιήσεις" του αμερικανικού σχεδίου, πριν να συμφωνήσει με οποιαδήποτε παύση των εχθροπραξιών. 

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007.

Η Χαμάς από την πλευρά της, δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στην προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι δεν συζητά για εκεχειρία αν το Ισραήλ δεν σταματήσει κάθε επιχείρηση στον Παλαιστινιακό θύλακα και δεν αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη.