Ο πρωθυπουργός του Ιράκ υπόσχεται να προστατεύσει τους Χριστιανούς

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τους πληθυσμούς των Χριστιανών από τις απειλές των εξτρεμιστών Ισλαμιστών και δεν θα επιτρέψει οι Χριστιανοί και άλλες μειονοτικές ομάδες να γίνουν στόχος.

«Δεν θα τους εγκαταλείψουμε. Πρέπει να μην πτοηθούν και να παραμείνουν στα εδάφη τους (στην πατρίδα τους)», πρόσθεσε.  

Την Τρίτη, οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατέλαβαν μια παλαιά μονή στο βόρειο Ιράκ και έδιωξαν τους μοναχούς ενώ, πριν από λίγες ήμερες, οι χριστιανοί της Μοσούλης, μιας πόλης που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, εγκατέλειψαν μαζικά τα σπίτια τους , μετά το τελεσίγραφο που τους απηύθυνε η εξτρεμιστική οργάνωση. 

Είναι η πρώτη φορά που η Μοσούλη δεν έχει πλέον χριστιανούς, μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια.

"Οι οικογένειες των χριστιανών κατευθύνονται στο Ντοχούκ και το Αρμπίλ", στην περιοχή του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λούις Σάκο, ο Καθολικός Χαλδαίος Πατριάρχης της Βαβυλώνας, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του επειδή "για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιράκ" οι χριστιανοί αναγκάζονται να εκκενώσουν τη Μοσούλη. 

Το Παρίσι καταδίκασε τις «απαράδεκτες απειλές» του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των χριστιανών στο Ιράκ και δήλωσε πως «κινητοποιείται για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολής».