Σάπιο κρέας από την Κίνα σε MacDonald’s, Pizza Hut και KFC

Πέντε άτομα συνέλαβε η κινεζική αστυνομία σε μονάδα του αμερικανικού ομίλου προμήθειας τροφίμων OSI, για ένα διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στη χώρα αλλά αφορά και μεγάλες διεθνείς αλυσίδες σίτισης.

Πρόκειται για την προμήθεια χαλασμένου κρέατος σε πολυεθνικές εταιρείες όπως MacDonald's , KFC, Pizza Hut, ο όμιλος Yum, όπως και οι αλυσίδες Burger King, Papa John's Pizza, αλλά και η αλυσίδα καφέ Starbucks και η αλυσίδα 7-Eleven, σύμφωνα με ξεχωριστές ανακοινώσεις των επιχειρήσεων αυτών.

Την Κυριακή οι αρχές της Σανγκάης έκλεισαν ένα εργοστάσιο του ομίλου OSI —προμηθευτή των McDonald's και KFC (Kentucky Fried Chicken) στην Κίνα— το οποίο φέρεται κυρίως ότι είχε αναμείξει χαλασμένο κρέας με φρέσκο κρέας και ότι είχε τοποθετήσει νέες ετικέτες σε ληγμένα προϊόντα.

Πέραν της Κίνας, το σκάνδαλο αυτό έχει πλήξει και την Ιαπωνία, όπου η McDonald's επιβεβαίωσε ότι το 20% των κοτομπουκιών που εμπορεύεται προέρχονται από το εργοστάσιο της Σανγκάης.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι η αστυνομία ανέκρινε "πολλούς" υπαλλήλους. Εικόνες από συσκέψεις μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης, ενός άνδρα που παρουσιάστηκε ως υπεύθυνος για τον έλεγχο ποιότητας όπως και ενός άλλου διευθυντικού στελέχους, οι οποίες γυρίστηκαν μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, μεταδόθηκαν από την τηλεόραση της Σανγκάης.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε από την πλευρά του ότι οι ερευνητές υποψιάζονται πως η θυγατρική επεδίωκε να αποκρύψει την απάτη αυτή.

Ο όμιλος OSI δήλωσε την Δευτέρα "συγκλονισμένος" από το σκάνδαλο αυτό και ανακοίνωσε ότι διεξάγει εσωτερική έρευνα.

Το εργοστάσιο της Σανγκάης, το οποίο άνοιξε το 1996, απασχολεί περισσότερους από 500 εργάτες. Ο OSI προμηθεύει τα κινεζικά McDonald's από το 1992, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ομίλου.