Ισραήλ-Παλαιστίνη: Κατηγορίες εκατέρωθεν για εγκλήματα πολέμου

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διεξάγεται την Τετάρτη στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους κατά την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα ήταν εντός των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να τερματίσουν την ατιμωρησία του Ισραήλ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. "Το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, στοχεύει επί 16 ημέρες παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή μέσω των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Διεξάγεται μια χερσαία επιχείρηση [...] και αυτή θα επιφέρει εγκλήματα κατά αμάχων Παλαιστινίων, θα προκαλέσει σκόπιμες δολοφονίες αμάχων. Το Ισραήλ διαπράττει απεχθή εγκλήματα. Καταστρέφει ολοσχερώς περιοχές, ολόκληρες γειτονιές. Κατέστρεψε 2.500 σπίτια. Υποδομές καταστράφηκαν. Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν εναντίον ιατρικών κέντρων στη Γάζα. Αυτό που διαπράττει το Ισραήλ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", "παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης. Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του", δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του και καταχειροκροτήθηκε από πολλούς πρεσβευτές που ήταν παρόντες στο Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Συμβούλιο Εβιάταρ Μάνορ, δήλωσε ότι η χώρα του "θα καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς" η οποία "διαπράττει εγκλήματα πολέμου όταν εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους" εναντίον πολιτών, "κατασκευάζει σήραγγες για να επιτίθεται σε χωριά και κρύβει πολεμοφόδια μέσα σε σχολεία", δήλωσε αναφερόμενος στην παλαιστινιακή οργάνωση υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

"Η Χαμάς φέρει όλη την ευθύνη για τα θύματα στη Γάζα. Ο Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να διαλύσει την κυβέρνησή του για να δείξει ότι θέλει την ειρήνη. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας. Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο πλήρως στο διεθνές δίκαιο", τόνισε.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει ένα σχέδιο απόφασης που υπέβαλε η Παλαιστίνη, ζητώντας τη διεθνή προστασία των Παλαιστινίων και τη διεξαγωγή επείγουσας διεθνούς έρευνας για την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.