Γάζα: Ελληνικός Ορθόδοξος ναός καταφύγιο για 1.000 Παλαιστίνιους

Καταφύγιο σε περίπου 1.000 Παλαιστίνιους, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, προσφέρει τις τελευταίες ώρες ο ελληνικός Ορθόδοξος ναός του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Πρόκειται για μια εκκλησία που χρονολογείται από το 12ο αιώνα.

Οι ιερείς πάντως υποστηρίζουν ότι παρά τους παχείς τοίχους της μονής, που έχουν αντέξει εδώ και αιώνες πολλές επιθέσεις, από αυτές των Σταυροφόρων, μέχρι αυτές των Αράβων, ο ναός δεν είναι τόσο ασφαλές καταφύγιο για πολύ.

Ήδη ισραηλινά πυρά έπεσαν κοντά στο ναό και κατέστρεψαν τάφους.

Η εκκλησία προσφέρει στους πρόσφυγες φαγητό, κουβέρτες και παιχνίδια για τα παιδάκια.

Ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης μειονότητας στη Γάζα, Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: "ανοίξαμε την εκκλησία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Αυτό είναι το καθήκον της εκκλησίας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε".

Περίπου 1.400 Χριστιανοί - Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Προτεστάντες- ζουν ανάμεσα στα 1,8 εκατομμύρια Μουσουλμάνων στη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή ένα ποσοστό 0,08% του συνολικού πληθυσμού.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αλλά και αξιωματούχοι του ΟΗΕ καταγγέλλουν ότι πλέον οι άμαχοι δεν έχουν μέρη να καταφύγουν καθώς οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν αδιακρίτως πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Όπως λέει στο Reuters η Jawaher Sukkar που κατέφυγε στο ναό με τα παιδιά της: "φύγαμε από τα σπίτια μας και ήρθαμε εδώ και βομβάρδισαν την εκκλησία. Πού να πάμε; Ας μας πουν πού να πάμε;".