Το Ισραήλ εισέβαλε στη Γάζα – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Στους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη των επιχειρήσεων - πριν από έξι ημέρες- και σε χερσαία εισβολή μικρής κλίμακας με καταδρομική επιχείρηση στην παραλία της Γάζας προχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία για προστασία των αμάχων. 

Τα ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν ανηλεώς την Μπέιτ Λαχίγια και στην Μπέιτ Χανούν , στη βόρεια λωρίδα της Γάζας, έχοντας προειδοποιήσει νωρίτερα τους κατοίκους της πόλης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Το τελευταίο 24ωρο είναι το πλέον αιματηρό από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Μόνο το Σάββατο 56 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, κυρίως άμαχοι. Μεταξύ αυτών ένα παιδί δύο ετών, δύο ανάπηρες γυναίκες που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό του ιδρύματος που τις φιλοξενούσε και 16 πιστοί που αποχωρούσαν από τέμενος δίπλα στο σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Χαμάς Ταΐσίρ αλ Μπατς, το οποίο ήταν στόχος των ισραηλινών.

Σκοτώθηκαν επίσης δύο ανιψιοί του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Ισμαήλ Χανίγιε. ωστόσο, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, μόνο 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν χαρακτηρίζοντας κάποια από τα θύματα ως "τρομοκρατικά στοιχεία". 

Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης "Προστατευμένη Παρυφή", την περασμένη Τρίτη, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 163 Παλαιστίνιοι - μεταξύ των θυμάτων υπολογίζεται πως είναι και 25 παιδιά - ενώ άλλοι 1.085 τραυματίστηκαν.

Μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να θέσει το Κράτος της Παλαιστίνης υπό τη «διεθνή προστασία».

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι Παλαιστίνιοι 

Έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού, οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τα σπίτια τους με κάθε μέσον και παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν να μεταφέρουν. 

Οι περισσότεροι κατευθύνονται στα σύνορα με την Αίγυπτο, στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, το οποίο έχει ανοίξει εδώ και 4 ημέρες για αν δεχθεί τους εκτοπισμένους και τους τραυματίες.

 

Το Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να "σεβαστούν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών".

Σε μια ομόφωνη ανακοίνωση, τα 15 μέλη του Συμβουλίου κάλεσαν "στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, στην αποκατάσταση της ηρεμίας και στην επιβολή της κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου του 2012" και εξέφρασαν τη μεγάλη τους ανησυχία "σχετικά με την κρίση στη Γάζα και για την προστασία και ευημερία των πολιτών και στις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με διπλωμάτες αυτή η σύντομη ανακοίνωση συμβολικής σημασίας είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων δύο ημερών, κυρίως μεταξύ της Ιορδανίας, του μοναδικού αραβικού κράτους μέλους του Συμβουλίου, και των ΗΠΑ.