Νέο “λάδι στη φωτιά” η δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου

Λίγα 24ωρα αφότου ανακαλύφθηκαν τα νεκρά σώματα τριών Ισραηλινών εφήβων που απήχθησαν στη Χεβρώνα, ένας Παλαιστίνιος έφηβος έπεσε θύμα απαγωγής και βρέθηκε νεκρός στην Ιερουσαλήμ. Η πράξη, πέραν κάθε ιδεολογίας, είναι σαφώς αντίποινα στη δολοφονία των τριών άτυχων εφήβων.

Οι συγγενείς του νεαρού Παλαιστίνιου δήλωσαν ότι αυτός απήχθη μπροστά από το σπίτι του την αυγή. Κάποιοι που επέβαιναν σε ένα λευκό αυτοκίνητο τον άρπαξαν και έφυγαν από έναν δρόμο που οδηγεί στο Τελ Αβίβ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί το Ισραήλ "εξ ολοκλήρου υπεύθυνο" για την απαγωγή και τον φόνο και ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να καταδικάσει την απαγωγή αυτή, όπως είχε κάνει και ο ίδιος για τους τρεις νεαρούς Ισραηλινούς που είχαν εξαφανιστεί τον Ιούνιο. Λίγο αργότερα ο Νετανιάχου καταδίκασε την απαγωγή και τον φόνο του 16χρονου Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα "ειδεχθές έγκλημα".

Η περιοχή είναι για ακόμη μια φορά καζάνι που βράζει. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί. Οι κάτοικοι της συνοικίας που ζούσε ο έφηβος συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι της οικογένειας Αμπού Χντέιρ, αλλά η διαδήλωση του πλήθους κατεστάλη γρήγορα από Ισραηλινούς μεθοριακούς φρουρούς, ενώ εκτυλίχθηκαν σκηνές που θύμιζαν τις παλαιστινιακές ιντιφάντες (εξεγέρσεις), σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Παλαιστίνης έχουν πληροφορίες που συγκλίνουν ότι πίσω από τη δολοφονία των τριών εφήβων βρίσκεται η Χαμάς.

Επίσης θα μπορούσε το έγκλημα να είναι δολιοφθορά με στόχο να σαμποτάρει την προσέγγιση της Χαμάς με τη Φάταχ, θα οργανώθηκε από τη Χαμάς του εξωτερικού και όχι από τη Χαμάς της Γάζας ή των φυλακών. Άλλωστε, το Ισραήλ διαθέτει πληροφοριοδότες τόσο στη Γάζα όσο και στις φυλακές.

Το ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει το Ισραήλ και στη συνέχεια η παλαιστινιακή αρχή ή η Χαμάς, πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο σύγκρουσης.