Οι αντάρτες του Ιράκ απειλούν τώρα Λίβανο, Ιορδανία και Ισραήλ!

Με τον τίτλο "Τέλος της Σάικς-Πικό" (γαλλο-βρετανική συμφωνία του 1916 για τον καταμερισμό των ζωνών επιρροής στη Μέση Ανατολή μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), ανακοίνωσαν χθες Κυριακή την ίδρυση "ισλαμικού χαλιφάτου" στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους στη Συρία και το Ιράκ.

Και τώρα απειλούν και άλλες χώρες όπως την Ιορδανία και το Λίβανο.

Επίσης υποσχέθηκαν ότι θα απελευθερώσουν την Παλαιστίνη.

Την ίδια στιγμή στο Ιράκ, ο ιρακινός στρατός έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Τικρίτ και άλλων πόλεων του βορείου Ιράκ, οι οποίες κατελήφθησαν κατά την αστραπιαία επέλαση των δυνάμεων ου ΙΚΙΛ που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου.

Με ηχητικό μήνυμα στο διαδίκτυο, κατά την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού, το ΙΚΙΛ, το οποίο στο εξής ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται σε "Ισλαμικό Κράτος" για να απαλειφθεί κάθε γεωγραφικός προσδιορισμός, όρισε το ηγέτη του Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι "χαλίφη" και κατά συνέπεια "ηγέτη των μουσουλμάνων" σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τον θάνατο του Μωάμεθ, ο χαλίφης είναι ο διάδοχος του προφήτη και "εμίρης των πιστών" του μουσουλμανικού κόσμου. Το καθεστώς αυτό εξέλιπε μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο χθεσινό ηχητικό μήνυμα, ο Αμπού Μοχάμαντ αλ-Αντνάνι, εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ, εξηγεί ότι το χαλιφάτο εκτείνεται από το Χαλέπι στη Συρία μέχρι την επαρχία Ντιγιάλα του ανατολικού Ιράκ.

"Μουσουλμάνοι, απορρίψτε τη δημοκρατία, την κοσμικότητα, τον εθνικισμό και τα άλλα σκουπίδια της Δύσης. Επιστρέψτε στη θρησκεία σας", είπε ο εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση της ίδρυσης του χαλιφάτου αυτού "είναι η πιο σημαντική εξέλιξη του διεθνούς τζιχάντ (ιερού πολέμου) από την 11η Σεπτεμβρίου" 2001 , δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ, του ινστιτούτου Brookings Doha.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μπορεί να φέρει μια πλήρη ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων, τόσο στο εσωτερικό των ισλαμιστικών οργανώσεων (κυρίως στην πρωτοκαθεδρία της Αλ Κάιντα), όσο και στην άνοδο του ισλαμισμού (κυρίως του ακραίου) σε πολλές χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δύση.