Επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ από τον ιρακινό στρατό

Ο ιρακινός στρατός, υποστηριζόμενος από αεροπορικές δυνάμεις, άρχισε σήμερα την επίθεσή του για να ανακαταλάβει το Τικρίτ, το οποίο ελέγχουν εξεγερμένοι σουνίτες, ενώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα υπερίπτανται της Βαγδάτης παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι ότι η πρωτεύουσα είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ιράκ συντονίζει με τις ΗΠΑ τις προσπάθειές του για να αντιμετωπίσει την προέλαση των εξεγερμένων, των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

"Μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση άρχισε σήμερα για να εκδωχθεί ο ΙΚΙΛ από το Τικρίτ", δήλωσε σήμερα ο στρατηγός Σαμπάς Φατλάουι και διαβεβαίωσε: "Οι μαχητές του ΙΚΙΛ δεν έχουν παρά μια επιλογή, να διαφύγουν ή να σκοτωθούν".

Τα χερσαία στρατεύματα βρίσκονται σε απόσταση μόνον ενός ή δύο χιλιομέτρων από τις δυτικές πύλες της πόλης και εμπλέκονται σε μάχες με τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια στιγμή, η αεροπορία βομβαρδίζει τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Κάσεμ Άτα, σύμβουλο του Μάλικι σε θέματα ασφαλείας, η αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα επιδρομές εναντίον των εξεγερμένων στο Τικρίτ και ο στρατός ελέγχει πλέον την οδό που οδηγεί από τη Βαγδάτη στη Σαμάρα, νοτίως του Τικρίτ. Υπάρχει συντονισμός με τις ΗΠΑ "επί του πεδίου για να μελετηθούν οι σημαντικοί στόχοι", πρόσθεσε μιλώντας στην τηλεόραση και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα εξοπλισμένα με πυραύλους υπερίπτανται της Βαγδάτης, αλλά αποκλειστικά για να "προστατεύσουν", αν παραστεί ανάγκη, τους αμερικανούς στρατιωτικούς και διπλωμάτες που είναι παρόντες εκεί, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός διπλωμάτης. Ωστόσο, ο Μάλικι δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του μια ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως η Βαγδάτη είναι "προστατευμένη" από μια επίθεση των εξεγερμένων.