Να βομβαρδίσουν το Ιράκ σκέφτονται οι Αμερικανοί

Σε μια αστραπιαία και σαρωτική επιχείρηση οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) , έθεσαν τη Μοσούλη και άλλες μικρότερες πόλεις υπό τον έλεγχο τους και τώρα προελαύνουν προς την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Κάλεσμα προς τους μαχητές του ΙΚΙΛ απηύθυνε επιτελικό στέλεχος της οργάνωσης, ο Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι: "Συνεχίστε να επεκτείνεστε. Η μάχη δεν μαίνεται ακόμη αλλά θα μαίνεται στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα. Να είστε έτοιμοι. Προελάστε στη Βαγδάτη", είπε.

Την ίδια ώρα και ενώ συνεχίζεται η προέλαση του ΙΚΙΛ προς τη Βαγδάτη, το ιρακινό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να συγκληθεί για να ψηφίσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην χώρα. Για να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή συνεδρίαση του κοινοβουλίου χρειαζόταν να είναι παρόντες 165 βουλευτές, ενώ αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί ήταν 128, διευκρίνισε.

Οι περισσότεροι από αυτούς που μποϊκοτάρισαν την σημερινή συνεδρίαση προέρχονται από παρατάξεις σουνιτών και Κούρδων, οι οποίες αντιτίθενται στο να δοθούν έκτακτες εξουσίες στον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ.

Την ίδια ώρα, ελεύθεροι αφέθηκαν ορισμένοι από τους Τούρκους που κρατούνται όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στη Μοσούλη. Πρόκειται για τους 31 οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι είχαν απαχθεί την Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού,

Διαβάστε: Η αδύναμη ιρακινή κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια των Κούρδων, πώς αυτό μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες της περιοχής

Οι ισλαμιστές μαχητές (τους οποίους η Αλ Κάιντα έχει αποκηρύξει χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά ριζοσπάστες) κατέλαβαν στο βορρά τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μοσούλη, την επαρχία της Νινευί και, τομείς στις γειτονικές επαρχίες Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, με σουνιτικό πληθυσμό. Χθες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και το Τικρίτ, 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης και κατευθύνονται στην πρωτεύουσα. Απέτυχαν να καταλάβουν τη Σαμάρα, περί τα 100 χλμ. από τη Βαγδάτη.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το ΙΚΙΛ συγκροτείται κυρίως από πρώην στελέχη και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Σαντάμ Χουσέιν που προσχώρησαν στην εξέγερση μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.

ΗΠΑ: Όχι στρατιώτες, ναι βομβαρδισμοί στο Ιράκ

Η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών βομβαρδισμών στο Ιράκ αλλά αποκλείει την αποστολή στρατιωτών.

Το Ιράκ δήλωσε ανεπίσημα στις ΗΠΑ ότι είναι "ανοιχτό" στην πιθανότητα αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών προκειμένου να σταματήσει η επίθεση των τζιχαντιστών, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Και οι βομβαρδισμοί πάντως θα γίνουν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το 2011, η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενδεχόμενη διατήρηση μιας αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ και πολλοί τότε είχαν εκφράσει φόβους για το ξέσπασμα ενός νέου κύματος βίας μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.

Διαβάστε: Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο το Ιράκ - Η Αλ Κάιντα ελέγχει 3 επαρχίες

Στη συνέχεια η Ουάσινγκτον δαπάνησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων, αυτών που εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης στη θέα των τζιχαντιστών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών απόψε στις 18.30΄ώρα Ελλάδος για να εξετάσει την κατάσταση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δείξει την αλληλεγγύη της στο Ιράκ. Ζήτησε επίσης την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των τούρκων πολιτών που κρατούνται όμηροι στο προξενείο της Μοσούλης.