Νέα, πολύνεκρη επίθεση της Μπόκο Χαράμ σε αγορά της Νιγηρίας

Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα μια πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Τζος, στην κεντρική Νιγηρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 118 πολίτες και να τραυματιστούν δεκάδες.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, Παμ Αγιούμπα, η πρώτη έκρηξη οφείλεται σε ένα παγιδευμένο φορτηγό και λίγο αργότερα ανατινάχθηκε ένα παγιδευμένο μικρό λεωφορείο.

Σύμφωνα με τις αρχές ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι "υπάρχουν και άλλα πτώματα κάτω από τα συντρίμμια" της πολυσύχναστης αγοράς της πόλης όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Πριν από ένα μήνα, δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, τις οποίες είχε αναλάβει η ισλαμιστική Μπόκο Χαράμ, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 100 άνθρωποι στην Αμπούζα, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας (που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τζος).

Νωρίτερα, σήμερα, το κοινοβούλιο της Νιγηρίας ενέκρινε την παράταση κατά 6 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας, το θέατρο της εξέγερσης της ένοπλης οργάνωσης.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας επέβαλλε ακόμα επίσημο αίτημα στην επιτροπή επιβολής κυρώσεων στην Αλ Κάιντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να εντάξει στη "μαύρη λίστα" την Μπόκο Χαράμ μετά την απαγωγή εκατοντάδων μαθητριών.

Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις στην επιτροπή του 15μελούς Συμβουλίου, η Μπόκο Χαράμ θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.