Το Ισραήλ αναστέλλει τις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να αναστείλει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, αντιδρώντας έτσι στη χθεσινή συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ της Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς με την ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

"Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ", αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης. Παράλληλα το Ισραήλ θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής διότι υπέβαλε αίτημα ένταξης και 15 διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις, μια κίνηση που το εβραϊκό κράτος έχει καταγγείλει ως «μονομερές βήμα» το οποίο έχει στόχο να παρακάμψει την ειρηνευτική διαδικασία. 

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι η συμφωνία μεταξύ της ΟΑΠ και της Χαμάς "σκοτώνει την ειρήνη".

"Eλπίζαμε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα ενστερνιζόταν την ιδέα ενός εβραϊκού κράτους και αυτή των δύο κρατών: ένα παλαιστινιακό και ένα εβραϊκό. Όμως στην πραγματικότητα έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω και κατέληξε σε μια συμφωνία με τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ", δήλωσε ο Νετανιάχου. 

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή ηγεσία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει "όλες τις επιλογές" για να απαντήσει στην απόφαση του Ισραήλ να αναστείλει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να της επιβάλει κυρώσεις.  

"Η προτεραιότητα για τους Παλαιστίνιους είναι τώρα η συμφιλίωση και η εθνική ενότητα", σημείωσε ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.