Σάκε και συμπάθεια για τον Ομπάμα στο Τόκιο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα το βράδυ στην Ιαπωνία, τον πρώτο σταθμό της ασιατικής του περιοδείας και πρώτη επίσημη επίσκεψη που κάνει Αμερικανός πρόεδρος στην Ιαπωνία εδώ και 18 χρόνια.

Τον Ομπάμα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Τόκιο η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Καρολάιν Κένεντι και διάφοροι υψηλόβαθμοι Ιάπωνες αξιωματούχοι. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος δείπνησε μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, σε ένα εστιατόριο το οποίο είναι γνωστό για το σούσι του στο Τόκιο (φωτ), πριν αρχίσει αύριο την επίσημη επίσκεψή του και τυπικά.

Οι δύο σύμμαχοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν κυρίως σχετικά με τις εντάσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα, η ισχύς της οποίας συνεχίζει να αυξάνεται, κάτι που έχει όλο και πιο μεγάλες συνέπειες στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην περιοδεία του αναμένεται να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας - στην οποία η κυβέρνησή του δίνει όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα- αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσει να αποφύγει να προκαλέσει ή να προσβάλει την Κίνα κάνοντας άμεσες δηλώσεις σχετικά με τα θέματα για οποία εμπλέκεται σε διενέξεις με τους γείτονές της, όπως τα νησιά Σενκάκου.

Σε παλιότερες δηλώσεις του Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι νησίδες που διεκδικούν το Πεκίνο και το Τόκιο στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, καλύπτονται από τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας.Η Κίνα αντέδρασε έντονα στη δήλωση αυτή του Ομπάμα επισημαίνοντας ότι τα νησιά δεν θα έπρεπε να υπαχθούν στη διμερή συμφωνία.

Σήμερα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επισήμανε σε σχόλιο του ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στην περιοχή στόχο έχει να "κλείσει την Κίνα σε κλουβί", ενώ αποκάλεσε την αμερικανική πολιτική "μυωπική".

Αφού συναντηθεί επίσης αύριο και μεθαύριο με τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας ο Ομπάμα θα αναχωρήσει την Παρασκευή για τη Νότια Κορέα, άλλη μια χώρα η οποία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, την οποία θα επισκεφθεί σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνεται η ένταση με τη Βόρεια Κορέα.

Κατόπιν ο Ομπάμα θα μεταβεί στη Μαλαισία —θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα αυτή μετά τον Λίντον Τζόνσον το 1966— κι έπειτα στις Φιλιππίνες, άλλον έναν σύμμαχο της Ουάσινγκτον που βρίσκεται σε διένεξη με την Κίνα για την κυριαρχία σε μια τεράστια θαλάσσια ζώνη.