Συμφωνία συμφιλίωσης Χαμάς-Αμπάς και κυβέρνηση συνεργασίας

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ-PLO) στη Δυτική Όχθη,  κατέληξαν σήμερα σε μια συμφωνία συμφιλίωσης και συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να τερματιστεί ο πολιτικός τους διχασμός.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγε, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αυτά είναι τα καλά νέα που ανακοινώνουμε στον λαό μας: η εποχή της διχόνοιας τελείωσε". Στη συνέχεια, βάσει της συμφωνίας, έπειτα από έξι μήνες θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

Στο άκουσμα της επίτευξης της συμφωνίας συμφιλίωσης, χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και των δύο πλευρών, πανηγυρίζοντας, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα: "παλαιστινιακή ενότητα!".

 

H Χαμάς και Φατάχ χωρίστηκαν βίαια το 2007 και παρόμοιες, προηγούμενες συμφωνίες συμφιλίωσης δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη είχαν γίνει το 2006, με τη νίκη της Χαμάς, και οι προεδρικές το 2005, με τη νίκη του Αμπάς.

Ως απάντηση, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με παλαιστίνιους αξιωματούχους με θέμα τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Λίγο νωρίτερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τον Αμπάς ότι θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ ή με τον ισλαμιστή εχθρό του, την ένοπλη Χαμάς ενώ, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι η υπογραφή συμφωνίας συμφιλίωσης με τη Χαμάς θα ισοδυναμεί "με την υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής". 

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και της ΟΑΠ- δύο ημέρες αφού μαχητές από τη Γάζα εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ - το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Δώδεκα πολίτες, μεταξύ αυτών και παιδιά, τραυματίστηκαν από την επιδρομή, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μια "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν πέτυχε τον στόχο του.

Η νέα προσπάθεια για συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της ΟΑΠ, της οποίας ηγείται η Φάταχ, συμπίπτει χρονικά με τη συνάντηση παλαιστίνιων και ισραηλινών διαπραγματευτών, οι οποίοι προσπαθούν να παρατείνουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Απριλίου. Πηγές και από τις δύο πλευρές ανέφεραν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μετά τη χθεσινή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ.