Συλλυπητήρια Ερντογάν στα εγγόνια των Αρμενίων της γενοκτονίας

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε σήμερα τα συλλυπητήρια της χώρας "στα εγγόνια των Αρμενίων, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1915", στις σφαγές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των Νεότουρκων, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

"Τιμούμε με σεβασμό και λύπη όλους τους Οθωμανούς πολίτες , ανεξαρτήτως της θρησκευτικής και εθνοτικής προέλευσης που έχασαν τη ζωή τους την ίδια περίοδο και κάτω από ανάλογες συνθήκες", γράφει η πρωθυπουργική ανακοίνωση.

"Είναι ένα ανθρώπινο καθήκον να καταλάβουμε και να συμμεριστούμε τη βούληση των Αρμενίων να μνημονεύουν τα βάσανα που πέρασαν εκείνη την εποχή", αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

"Επιθυμούμε οι Αρμένιοι που έχασαν τη ζωή τους στις συνθήκες των αρχών του 20ού αιώνα να αναπαύονται εν ειρήνη και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα εγγόνια τους", προστίθεται στο κείμενο.

Είναι η πρώτη φορά που  ο Τούρκος πρωθυπουργός εκφράζεται τόσο ανοικτά για την τραγωδία, η οποία συνέβη ανάμεσα στο 1915 και το 1917 και αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για μια κίνηση συμφιλίωσης με στόχο να κλείσει ένα από τα ανοιχτά ζητήματα που στιγμάτιζαν την ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η σφαγή των Αρμενίων αναγνωρίζεται ως γενοκτονία από πολλές χώρες. Η Τουρκία αντιθέτως δεν αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία. 

"Στην Τουρκία η έκφραση διαφορετικής και ελεύθερης γνώμης για τα γεγονότα του 1915, είναι προϋπόθεσή για μια πλουραλιστική προοπτική και μια παιδεία δημοκρατίας και νεοτερικότητας", ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

"Το να αντλούμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε ανταγωνισμό, δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε χρήσιμο στο σημερινό Κόσμο, και στην προσπάθεια μας για την στην δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος", ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και προσθέτει ότι "το πνεύμα της εποχής απαιτεί διάλογο παρά τις διαφορές, κατανόηση, εκτίμηση και συμβιβασμό".

Στις 24 Απριλίου 1915 άρχισε η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν εκτοπισθεί, πολλοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν (1,5 εκατ. σύμφωνα με τους Αρμένιους) και τα περισσότερα αγαθά τους κατασχέθηκαν.