Εμπειρογνώμων: Απόλυτο σκοτάδι στο δωμάτιο του Πιστόριους

Ένας ειδικός εμπειρογνώμονας της εγκληματολογικής υπηρεσίας, ο Ρότζερ Ντίξον, που κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους επιβεβαίωσε ότι, όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος, το βράδυ του φόνου επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι στην κρεβατοκάμαρα του ζεύγους.

Χθες Τρίτη, η κατάθεση του Πιστόριους έκλεισε με τον κατηγορούμενο να διαβάζει στο δικαστήριο μία κάρτα για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που του είχε δώσει η σύντροφός του Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία κατηγορείται ότι σκότωσε την ημέρα της γιορτής των ερωτευμένων τον περασμένο χρόνο.

Ο Ντίξον, ο οποίος είναι μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι εξετάσεις που πραγματοποίησε έδειξαν πως με σβηστό το φως η κρεβατοκάμαρα του Πιστόριους θα ήταν σχεδόν απόλυτα σκοτεινά το βράδυ του φόνου, παρότι ήταν αναμμένα κανά-δυό φώτα LED.

Αυτό ενισχύει τον ισχυρισμό του Πιστόριους ότι δεν είδε αν η σύντροφός του βρισκόταν ακόμη στο κρεβάτι όταν σηκώθηκε παίρνοντας το όπλο του και θεωρώντας ότι στο σπίτι του είχε μπει διαρρήκτης.

Στο δικαστήριο ακούστηκε και μία ηχογράφηση που είχε κάνει ο Ντίξον ενός μπαστουνιού του κρίκετ να χτυπάει μία πόρτα--παρεμφερή με την πόρτα της τουαλέτας του Πιστόριους--καθώς και πυροβολισμών να διαπερνούν την ίδια πόρτα.

Ο Ντίξον έδειξε να μην μπορεί να ξεχωρίσει τους ήχους που ακούστηκαν. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στην Πρετόρια, οι συνήγοροι του Πιστόριους θα χρησιμοποιήσουν το στοιχείο αυτό για να ανατρέψουν τους ισχυρισμούς των γειτόνων του κατηγορούμενου σε σχέση με τους ήχους που άκουσαν τη βραδιά του φόνου.

Οι μάρτυρες κατηγορίας έχουν καταθέσει ότι άκουσαν τις κραυγές μίας γυναίκας και στη συνέχεια πυροβολισμούς, αλλά η υπεράσπιση αμφισβητεί την κατάθεσή τους με το επιχείρημα ότι οι μοναδικές κραυγές που ακούστηκαν ήταν του Πιστόριους αφού πυροβόλησε και διαπίστωσε ότι είχε σκοτώσει την Στέενκαμπ.