Ο πρώτος Αφγανός αστροναύτης που γύρισε σπίτι του

Το 1988, ο Abdulahad Momand έγινε ο πρώτος Αφγανός αστροναύτης που τέθηκε σε τροχιά - κατόρθωμα για το οποίο έγινε εθνικός ήρωας.

Όμως, έπειτα από τρία χρόνια, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του χώρα.

Η Περσική υπηρεσία του BBC κινηματογράφησε την επιστροφή του στο Αφγανιστάν, 25 χρόνια μετά και τον ακολούθησε στο κέντρο εκπαίδευσης που ο ίδιος προετοιμαζόταν για την αποστολή του στο διάστημα.  

Μάλιστα, ο κάθε αστροναύτης μπορούσε να "μαρκάρει" τα προσωπικά του αντικείμενα με τα αρχικά Мир (Μιρ), του σοβιετικού διαστημικού σταθμού στο οποίο έφτανε ως πλήρωμα. 

Ο Abdulahad μάρκαρε με τα αρχικά του Мир του το προσωπικό του Κοράνι, το οποίο έγινε και το πρώτο κοράνι που πέταξε στο Διάστημα.  

H ιστορία του

Ο Αμπντούλ Αχάντ Μοχμάντ είναι ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα Αφγανός κοσμοναύτης.

Υπηρέτησε στην Αφγανική Αεροπορία (Afghan Air Force) και εκπαιδεύτηκε στη ΕΣΣΔ ως πιλότος και κοσμοναύτης

Ήταν ένα από τα τρία μέλη του πληρώματος του σοβιετικού διαστημοπλοίου Soyuz TM-6 που εκτοξεύτηκε το καλοκαίρι το 1988 με προορισμό το σοβιετικό διαστημικό σταθμό Μιρ, στον οποίο οι τρεις κοσμοναύτες παρέμειναν 9 μέρες. 

Ο Μοχμάντ συμμετείχε στη συγκεκριμένη αποστολή, ενώ ήταν σε εξέλιξη η εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, στα πλαίσια του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Intercosmos, με το οποίο συμμετείχαν σε αποστολές στο διάστημα μαζί με Σοβιετικούς και πολίτες χωρών φίλα προσκείμενων στη ΕΣΣΔ.

Μετά την υποχώρηση των Σοβιετικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο Μοχμάντ διέφυγε στη Γερμανία όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο και το 2003 απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα.

Ο Μιρ τέθηκε σε τροχιά στις 19 Φεβρουαρίου του 1986 και υπήρχε στο διάστημα μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2001. Είχε δεχτεί 28 διαστημόπλοια Σογιούζ με αποστολές επάνδρωσης και συνολικά 104 αστροναύτες από την Ρωσία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.