Γκιουλ εναντίον Ερντογάν μέσω twitter

Την έντονη ρήξη στις "μετρημένες" σχέσεις του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, φαίνεται ότι προκάλεσε το"ξερίζωμα" του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου twitter στην Τουρκία, για λόγους προστασίας των πολιτών, σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία της Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών της χώρας.  Στα μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για προσφυγή γυναίκας από τη Σαμψούντα επειδή κυκλοφόρησε μέσω του Twitter στο Διαδίκτυο πορνογραφική εικόνα με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για την ίδια. 

Ανεπίσημα όμως, αναλυτές αναφέρουν ότι το Twitter είναι "όργανο" στα χέρια της αντιπολίτευσης που α)προκάλεσε το μαζικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν πέρσι το καλοκαίρι και β) μέσω αυτού κοινοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες οι μυστικές συνομιλίες που τον εμπλέκουν στο σκάνδαλο των δωροδοκιών. 

Λίγες ώρες μετά την πρωτοφανή απαγόρευση, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας κατήγγειλε τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ως απαράδεκτο, με μήνυμά του στο Twitter. Ο Γκιουλ έγραψε ότι, στην περίπτωση παραβίασης της ιδιωτικότητας, μόνο ο αποκλεισμός μεμονωμένων ιντερνετικών σελίδων μπορεί να γίνει αποδεκτός και εξέφρασε την ελπίδα ότι το μέτρο δεν θα διαρκέσει.

 

Η κίνηση του Τούρκου προέδρου να απαντήσει μέσω Twitter, ερμηνεύεται από τους πολιτικούς αναλυτές ως η πρώτη δημόσια έκφραση της διάστασης απόψεων μεταξύ του Γκιουλ και του Ερντογάν και ως μία προσπάθεια του προέδρου να πάρει αποστάσεις από τις αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης.

Επιπλέον, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ,Μπουλέντ Αρίντς, χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα. 

Προς ώρας, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι από την διαταγή κλεισίματος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.  

Η απόφαση της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης προκάλεσε κατακραυγή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης - που καταγγέλλουν την επιβολή λογοκρισίας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές- αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.  

Επιπλέον, το μέτρο που ανακοίνωσε είναι τεχνολογικά διάτρητο και ήδη ξεπεράσθηκε στην πράξη από τους χρήστες, με συμβουλές από το ίδιο το Twitter αλλά από τα τουρκικά μέσα.

Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης, μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά. 

 Οι τρόπου που παρουσιάζουν οι Τούρκοι ειδικοί είναι τρεις: α) Η χρήση κάποιας διαδικτυακής υπηρεσίας, όπως το freegate.com, που χρησιμοποιεί ένα δίκτυο δικών της proxy servers και έτσι ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στο Twitter χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό εντός της Τουρκίας, β) Η αλλαγή των ρυθμίσεων DNS στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή και γ) Η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN), μέσω του οποίου παρακάμπτονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντός της χώρας.χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN.  

"Η απαγόρευση του Ερντογάν καταργήθηκε σε λιγότερο από μία μέρα", σχολίασε χαρακτηριστικά στο Twitter ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Hurriyet Daily News, Μουράτ Γετκίν.

Το ευτράπελο της υπόθεσης; Το λογαριασμό του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού στο Twitter παρακολουθούν περισσότερα από 4,17 εκατ. άτομα!