Ο στρατηγός της Αιγύπτου θα είναι υποψήφιος πρόεδρος

Εν μέσω των συνεχιζόμενων αιματηρών επεισοδίων στην Αίγυπτο με δεκάδες νεκρούς τον τελευταίο μήνα, εχθές ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλι Μανσούρ ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές εκλογές στη χώρα θα γίνουν πριν από τις βουλευτικές, μέχρι τις 18 Ιουλίου, αντίθετα με τον οδικό χάρτη για την μετάβαση της εξουσίας, που είχε χαραχθεί στις 3 Ιουλίου, μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό.

Με την ανακοίνωση της απόφασης, πολλοί αναλυτές υποστήριξαν ότι με αυτή την αλλαγή υπάρχει κίνδυνος εκλογής ενός προέδρου με ανεξέλεγκτες εξουσίες, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον στρατηγό αλ Σίσι που διοικεί τώρα την Αίγυπτο.   

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, προήχθη σήμερα σε στρατάρχη, τον υψηλότερο βαθμό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και πήρε το "χρίσμα" του στρατό ως υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες εκλογές. 

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, ο 59χρονος στρατάρχης "αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση στον λαό τις επόμενες ώρες".

Ο Σίσι ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου, γεγονός που προκάλεσε πολιτική αναταραχή και αιματηρές διαδηλώσεις στη χώρα.  

Ο Μόρσι είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που δεν προέρχεται από τις τάξεις του στρατού.

Αίμα στην επέτειο τιμής του... αίματος στην Αίγυπτο

Στις 25 Ιανουαρίου, διοργανώθηκαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις για τα τρία χρόνια από την αποχώρηση του πρώην πτέραρχου και συνέχεια προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, από την εξουσία. Στη μία συμμετείχαν υποστηρικτές της κυβέρνησης και του Αλ Σίσι, ενώ στην άλλη υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Από τις συμπλοκές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι.